LAPSZEMLE.hu

     
 • Időjárás


 • Ezen a napon történt

  1162-ben Mikó kalocsai érsek királlyá koronázta II. Lászlót, aki bátyja, II. Géza halála után lépett a trónra.

  1606-ban Leidenben megszületett Rembrandt (Rembrandt Harmensz van Rijn) németalföldi festõ és rajzmûvész (Éjjeli õrjárat).

  1900-ban született Passuth László író, esszéista, mûfordító.

  1916-ban William Boeing Seattle-ben megalapította a Boeing céget, eredeti nevén a Pacific Aero Products-ot.

  1919-ben Dublinban megszületett Iris Dame Murdoch ír szerzõ, filozófus, aki 26 elgondolkodtató regényt írt, például 1973-ban a "Black Prince"-t, 1985-ben a "The Good Appretince"-t és 1995-ben a "Jackson's Dilemmá"-t.

  1926-ban megalakult Kozma Jenõ és Tolnay Kornél elnökletével a Polgári Egység Klubja, melynek célja az volt, hogy a budapesti polgárságot a kormány mögé tömörítse.

  1946-ban az arizonai Tucsonban megszületett Linda Ronstadt amerikai folk-, country-, pop- és rockénekesnõ, zeneszerzõ, gitáros, aki hat platinalemez birtokosa. 1981-ben a "Pirates of Penzance" fõszerepét játszotta a Brodwayn és filmen is.

  1953-ban Budapesten megszületett Bódy Magdi énekesnõ.

  1963-ban megszületett Brigitte Nielsen amerikai színésznõ.

  1975-ben útjára indult a Szojuz-19 és az Apolló ûrrakéta, hogy összekapcsolódva létrejöhessen az elsõ nemzetközi ûrállomás.

  Ma ünneplik névnapjukat:
  Egon, Henrik, Jolán, Roland

 • Népi kalendárium

  Áldás Hava (július) 15. napja
  Ildikó - A germán krimhilda névbôl, jelentése: harc, Atilla felesége.
  Apostolok oszlása
  Ha a fôszél (északi szél) fúj, drágaság lesz, és tavaszra fölmegy a búza ára.
  Németpróna (Slovenské Pravno) régi hagyománya: kilenc zivatar támad e napon és utoljára belecsap a villám a búzakeresztekbe. A zivatarok ezután szétoszlanak és mindegyik a maga országába tér vissza. Többé nem is kerülnek össze és most már nincs is akkora erejük.

  Áldás Hava (július) 16. napja
  Aszlár - Kun eredetû szó: jászok faluja.
  Kármelhegyi Boldogasszony, népünk ajkán Kármélus Boldogasszony, Kapullárés Boldogasszony, a kármelita rend kiváltságos Mária-ünnepe, amelyet a jámborabb asszonynép még napjainkban is országszerte számontart.

  Áldás Hava (július) 17. napja
  Elek - A Velek névbôl, Árpád követe Ménróthoz.
  Elek napja, a férfinév az ismeretlen eredetû régi magyar Velek névbôl származik.

  Áldás Hava (július) 18. napja
  Lilla - A Lívia és a Lídia nevek becézô alakja.
  Kamill napja, teljes nevén Lelliszi Szent Kamill (1550 - 1614). Katona volt, könnyelmûen élt. Kockán és kártyán egész vagyonát elherdálta. Lábbaja miatt kórházba kényszerült. Itt magábaszállott, és betegtársait nagy önfeláldozással ápolni kezdte. Késôbb pappá szenteltette magát, és néhány társával boldog kimúlás atyái és betegápolói néven új szerzetesközösséget alapított. Ezt azonban inkább kamillánus néven szokták emlegetni.
  Élete végén ötféle betegségben szenvedett. Ez Kamill szemében az Úr öt irgalmassága volt. 1746-ban szentté avatták. XI. Pius a betegápolók mennyei patrónusává nyilvánította.

   

Androidinfo.hu

deviza.hu

Ballon.hu

Jsda.hu

Filmek.hu

LóSport.hu

Hírdessen a LAPSZEMLE.hu-n

On-line TV műsor 46 országból 224 csatorna ingyen