LAPSZEMLE.hu

     
 • Időjárás


 • Ezen a napon történt

  1204-ben Esztergomban 30 éves korában meghalt Imre magyar király, aki 1196-ban apja, III. Béla halála után lépett a trónra.

  1215-ben Rómában befejezõdik a negyedik lateráni zsinat.

  1500 óta tartják a Téli asszonyi ünnepet. András-napon a lányok böjtöltek, csak három szem búzát ettek, három csepp vizet ittak, s akkor megálmodták, hogy ki lesz a férjük.

  1647-ben meghalt Bonaventura Cavalieri itáliai matematikus, polihisztor. (* 1598)

  1667-ben Dublinban megszületett Jonathan Swift ír-angol író és publicista (Gulliver utazásai).

  1729-ben az országgyûlés kimondja, hogy minden év végével a törvénykezési iratok a vármegyei levéltárakban helyezendõk el. Az eredeti iratokat itt megõrzik, azokról másolat késízthetõ, de az eredetit kiadni senkinek nem szabad.

  1782-ben az Egyesült Államok és Anglia Párizsban aláírja a békeszerzõdést, ezzel véget ér az amerikai függetlenségi háború.

  1810-ben megszületett Oliver Fischer Winchester amerikai fegyver- és lõszergyáros, a Winchester-ismétlõpuska feltalálója.

  1835-ben megszületett Mark Twain (eredeti nevén: Samuel Langhorne Clemens) amerikai író (Tom Sawyer kalandjai).

  1867-ben született Vaszary János festõmûvész, fõiskolai tanár. († 1937)

  1874-ben a woodstocki Blenhaim kastélyban megszületett Sir Winston Leonard Spencer Churchill brit államférfi, író és költõ, aki a nagy II. világháborús koalíció miniszterelnöke volt, 1953-ban irodalmi Nobel-díjat kapott.

  1876-ban született Heim Pál gyermekorvos, a gyermekápolónõi iskola létrehozója.

  1886-ban Párizsban megnyílik a Folies Bergère táncos mulató.

  1900-ban halt meg Oscar Wilde író, költõ.

  1902-ben született Kovács Margit Kossuth-díjas szobrász, keramikus-mûvész. († 1977)

  1937-ben Northumberland-ban, (Anglia) megszületett Ridley Scott filmrendezõ (A nyolcadik utas: A Halál, Szárnyas fejvadász, 1492 - A Paradicsom meghódítása, Gladiátor).

  1939-ben a Szovjetunió megtámadja Finnországot.

  1963-ban az Astoriánál átadták a forgalomnak Budapest elsõ gyalogos-aluljáróját.

  1989-ben mutatják be Enyedi Ildikó Az én XX. századom c. filmjét.

  Szent András napja: Szent András Skócia védõszentje.

  Ma ünneplik névnapjukat:
  Andor, András, Andrea, Endre, Tarján

 • Népi kalendárium

  Enyészet Hava (november) 30. napja
  Szüvellô - A szívismerô tündér neve.
  András napja. Szent András apostol a keleti egyház védôszentje az I. században élt. A hagyomány szerint átlósan ácsolt kereszten halt mártírhalált, ezért hívják az ilyen keresztet andráskeresztnek.
  András napja a legjelentôsebb házasságjósló, varázsló nap. A lányoknak többnyire magányosan, titokban kellett ezeket a praktikákat elvégezniük. Például böjtöltek, a párnájuk alá férfi ruhanemût rejtettek.
  A téli évnegyedkezdô mulatságok napja. András-nap utáni vasárnap kezdôdik advent, ettôl kezdve karácsonyig lakodalmas táncos összejövetelt nem tartanak.
  Sokfelé ilyenkor már disznót vágnak, mert a hús már eltartható.

  Álom Hava (December) 1. napja
  Csák - Ütô - türk.
  Eligius napja, a franciaországi Noyon püspöke († 660 táján), patkolókovács, majd ékszerész és ötvös volt, mellette a király tekintélyes tanácsadója. Urának halála után pappá szenteltette magát. Sokat buzgólkodott a pogány germánok megtérítésén.
  Több nyugat-európai tájon régi foglalkozására emlékezve, a beteg lovak orvosa. Ilyenkor levágott lólábbal is ábrázolják. Ennél nevezetesebb azonban másik patronátusa. A középkori Európában az aranymívesek védôszentje. Mesterségének eszközeivel: kalapáccsal, csipesszel szokás ábrázolni.

  Álom Hava (December) 2. napja
  Aranka - Aranyocska
  Melinda napja, a nôi név irodalmi eredetû: ezt a nevet adta Bánk bán feleségének D'Ussieux francia író 1775-ben egy elbeszélésében és Katona József innen vette át drámájához.

  Álom Hava (December) 3. napja
  Kemecse - Csónakocska, kis hajó - türk.
  Advent 1. vasárnapja
  Ferenc napja, Xavéri Ferenc elôkelô navarrai család sarjadéka, a Jézus Társaság egyik leghíresebb tagja, az Egyháznak Pál után alighanem legnagyobb térítô apostola (1506-1552), aki Távol-Keleten, fôleg Indiában és Japánban töltötte élete java részét. Az indiai Goa városában temették el. Az itt dühöngô pestis elmúlását mindjárt az ô közbenjárásának tulajdonították. 1622-ben avatták szentté.

   

Androidinfo.hu

deviza.hu

Ballon.hu

Jsda.hu

Filmek.hu

LóSport.hu

Hírdessen a LAPSZEMLE.hu-n

On-line TV műsor 46 országból 224 csatorna ingyen