tv-musor.hu

orvossag.hu

Jósda.hu

egeszsegugy.hu

deviza.hu

TANYAVILÁG - 23. szám - 2010 január, Fergeteg hava Tanyavilág

VÁRATLANUL MEGJELENŐ INGYENES KULTURÁLIS KIADVÁNY

TARTALOM

 

MÁR NEM

KUTYAVILÁG

Temesvári Mihályné Lippai Mária (1917-2010)

EURÓPAI EGYESÜLT ÁLLATOK

Kémeri Attila Rampai : Neköm Vásárhely

 

 

 

 

Antimagyarizmus

Mégisbunda abunda

Kőrösi Csoma Sándor síremléke Darjeelingben

A Magyarok Világszövetségének nyílt levele Izrael állam elnökének

GYERTYASZENTELŐ BOLDOGASSZONY NAPJA. MEGHÍVÓ


MÁR NEM…

Gömöri IstvánMár nem mondhatom, hogy Gömöri Pityu az egyik legnagyobb élő költőnk – „Mert szemem van, nem azért van fény/ nem az idő múlik, hanem én”. Igen, elmúlt, elmúlt nagyon nagyon lassan és mégis gyorsan. Három éve még három hónapot jósoltak neki az orvosok. Mi barátok és rokonok nem hittük el persze. Pityu és a Halál? Nem is értettük…Sosem láttunk még embert, aki ennyire felhőtlen élte az életet. Néha mondtuk: eladta lelkét az ördögnek – de nem, ilyet Istenfélő nem tesz. Mert ő félte, úgy mégpedig, hogy magától értetődően hitte és tudta, bármit tesz, Isten szereti őt. „Útszéli bádog Krisztusok/szörnyülködnek, hogy mit tudok”. Reggelente, a Csengődibe menet, fölnézett a Szent István templom tornyára: vigyáznak rám – mondta. Amíg át bírt járni a Csengődibe, nem úgy viselkedett, mint egy halálos beteg, s ezzel minket is rákényszerített, hogy ne úgy tekintsünk rá. Viselte néha dübörgő dühvel, néha olyan iróniával, hogy a hátunkon felállt a szőr. Jaj, de sovány vagy, Pityu! „Nem sokat hagyok a kukacoknak. De még Karácsonykor is a nyakatokon leszek.” Az életet apám adta/és anyám a halált/miért ültetett Isten/kertjébe almafát. A temetés előtt aggódtam az öreg papért és viszkettem tőle, mi lesz, ha az ilyenkor szokásos magasztalást adja elő. Mert mi, hozzá közel állók, kik szerettük és éltük őt, nem éreztük volna kegyeletsértésnek, ha elmeséli például, hogy a fiaival való kinizsi utcai sörözés után, a kirakott kulcsot keresve, hogyan csípi be könyökét a redőny, melyet különben már fél éve nem bírt lehúzni, s tartja fogva órákon át a zuhogó esőben, mígnem szorult helyzetéből a rendőrség ki nem szabadítja, vagy mikor Diánát hazaküldte a Galériából tanulni az érettségire, pedig az már főiskolás volt. A pap megbirkózott a feladattal, s bár tudnám idézni természetességét, ahogy egyensúlyba hozta az Istenkeresőt, a duhajt, az érzékenyt. A végtelen felől jön biztatás/lassan beföd végzetem/tudom – figyelnek csillagos szemek/s reszkető szívvel vétkezem/Lelkem arcomon/lázként ver ki a szégyen/Állok fölkínált javak közt/mindig lopásra készen
Diána lánya egyszer elment maga dolgában egy léleklátó asszonyhoz. Ahogy végeznek, rákérdez az asszony: ugye a maga édesapja nagyon beteg? Figyelmeztette Diánát, hogy apja annyira erősen ragaszkodik evilági életéhez, hogy félő, az a szerencsétlenség történik meg vele, hogy a köztes létben ragad. Ha meghalok tündér leszek/ég és föld közt ellebegek/Testem lenn a porban holtan/Reá hullik tündértollam. Így láttuk mi is. Azonban a temetés után, mikor Viktorral beszélgettem, megdöbbentett a véleménye erről. Említettem neki, hogy többen szeretnének imádkozni Pityuért, s azért, hogy könnyebben tudjon elmenni. Semmi szükség rá, mondta, nem kívánkozik ő már ide, lehet, hogy ma még lenézett ránk, de már indul új világok, új kalandok felé… Hiszek Viktornak. Viktor a legfinomabb mágiában is látja gyakorlatiasságot. Így hát a Szabadság téri házban továbbra is csak Varga néni kísért.
…vagy csönd és sötét/nincs felelet/vagy hideg és tébolyult szelek/vagy tenger hullámaival/nyújt értem milliónyi kart/fénybe ringató Istenarc.
Gömöri PityuMennyi mindent írhatnék még róla! A nőkről…a nőkről?
Már nem érdekel/mikor az utcán átmegy a kedves/az sem ha utána mennek/Minek is ülnek szelíd galambok/hülye verebekhez Nem mélyedek bele… (Azért Rolandnak meg Viktornak néha kapaszkodni kellett). A versek magukért beszélnek, aki csak olvasta, rajongóvá vált, csodálkozott, hitetlenkedett, de a fő, hogy olvasták, ott volt és ott van a párnájukon, olyanoknak is, kik életükben nem olvastak verset, s most beleborzonganak. Megyek vissza az úton/Szembe jön velem a harcom/Beomlott katlanomban/Ráncokba hűlt az arcom
Gömöri István Angelo. Személyigazolványban. Magyaros szenvedély, felelőtlenség, izzás, érzékenység, olasz elegancia, nagyvonalúság, nőiszívcsavarás.
Zuhogó tatár és lombard vérrel/engedetlen gyermeke anyámnak.
Megszeppenve élünk tovább Pityu nélkül: ilyen veszélyes a szabadság? Vagy mi se hagyjuk magunkat s széttárt karral ragyogva rohanjunk át a mindennapokon? Mit tanácsolna nekünk?
Vetett magány az élet? Vagy Kezdődik újra a harc/vigyázza ember-Krisztusarc?

Vissza az oldal tetejére


KUTYAVILÁG

Akkor rogytam meg lélekben, mikor Huszár Gábor felhívott, hogy pont azon a hétvégén lesz buli a tanyán. Addig jókedvűen s bizakodva foglalkoztam Beduval, staffordshire kan kutyámmal, hisz’ Miriam, a szakértő barát vállalta, hogy felvezeti a kutyát a kunszentmártoni versenyen. Mirinek ugyanilyen Világgyőztes ebe volt, okkal reménykedtem, hogy tán végre valamelyik kedvtelésemből haszon is származik majd. Na de ez a buli…előző napon…persze meg se fordult a fejemben, hogy ne menjek el, oh bohóság! Aztán hajnal felé, túlélve az éjszakát, eszembe jutott a verseny! Tán még nem késő. Sikerült is összeszednem néhány kiváló holtrészeg túlélőt, be a Zsiguliba, s irány! Itt valahol mélyen megint pislant egyet a remény fénye, hátha no, de rögtön le is lohadt, mert valami teljesen hülyeségért útba kellett ejtenünk Sadát, ahol is kutyám igen csúnyán összeverekedett a helyi németjuhásszal. Ezek után indultunk útnak a kutyakiállításra bedagadt, véres fejű társammal…
Oda szerencsésen meg is érkeztünk, bedübörgött a piros ezerötös, kiszállt öt tetovált sovány rakkendrollsztár egy fenevaddal, ott, ahol jobbnál jobb autóikkal és kikent-kifent kutyuskáikkal várakoztak már titokban egymást vizsgálva a résztvevők. Nem rettentünk meg s örömünkre Miriam sem, aki vállalta felvezetést, mégy így is, s csak annyi kérése volt csupán, hogy tűnjünk el innen. Már lassan úgyis ideje volt egy kocsmának, így megnyugodva indultunk is.
Hopp, utánam szólt drága Miri: oltásikönyv?
Hát az nem vót. Így aztán nem lött versenyzés sem. Mög haszon sé, a kiváló kanbúl. Mer többet se híttak ilyen helyekre. Visszamentünk a tanyára.

Vissza az oldal tetejére

 

Temesvári Mihályné Lippai Mária (1917-2010)

Temesvári Mihályné Lippai Mária (1917-2010)Mariska néni is itt hagyott bennünket. 92 éves volt. Pótolhatatlan a családnak és pótolhatatlan a tanyavilág, a régi idők tisztelőinek. Férjének, Misa bácsinak a 90. születésnapján azt mondtam, lösz még tűzijáték, mög polgármester a századikon…! Most, pedig már nem sok híja az ünnepnek, de hogy egyedül maradt, aggódom érte. Nézni, hallgatni őket, látni a gyönyörű öreg tanyát nap mint nap – de szép, édes, finom volt… Jaj, de nagyon múlik…
Mit üzen nekünk az ő együtt töltött több, mint hatvan esztendejük? Az, hogy minden hozzánk érkező vendég gyönyörködött a hagyományos régi tanyában, az, hogy Mariska néni még bevitte a lovat, hogy Misa bácsi még megemelte kalapját, mikor fehér hosszú ujjú ingében kapálta nyáron a kukoricát, az, hogyha egyre kevesebbet is, de mit bírtak azt még megcsinálták… Azt üzeni, hogy megéri. Mert ne higgyük, hogy felhőtlen volt az egész élet, veszekedés, gondok, egymásnak feszülés nélkül, de ahogy ott ültem a gyászoló családdal a kisszobában, amely felmelegítette a hideg hóról élesen ideverődő napsugarakat, egy kerek, egész világban éreztem magam, ami fogódzót adhat, bárhogy is éli az ember az életét s ha már nem lesz kukoricakapálás, meg szárhordás és vízhúzás, ez a világ akkor is létezni fog.
Az Isten áldja meg őket!


 

Vissza az oldal tetejére

 

EURÓPAI EGYESÜLT ÁLLATOK

Lassan, nagyon lassan válik nyilvánvalóvá, hogy az EU nem azért jött létre, mint amit sugallnak róla, s amiért létre kellett volna jönnie, azaz a népek békéjét erősítendő, hanem pénzügyi körök globalizációs elméleteinek gyakorlatba átültetése miatt: addig csökkenteni a népek gazdasági és kulturális önrendelkezését, mígnem már semmiféle egység, szerveződés nem fogja védeni a fogyasztó embert. (Kés fenődik – szorul a torok/váltásra lesnek birkapásztorok). Mit is jelent ez a gyakorlatban kedves tanyai barátom? Azt is akár, hogy majd kimegy a tanyádra valami erre a célra létrehozott hatóság, körülnéz, vízórákat szerel fel, vagy vezetékes vizet húz ki, azzal a jelszóval, hogy tiszta „európai” vizet a tanyákra, s majd fizetheted egy külföldi cégnek a vízdíjat, amit úgy és akkor emel ahogy akar. Végre rájöhetnének már azok is, kik szerint ez csak magyaros hőzöngés, hogy ettől csak az menthet meg, ha Magyarország a magyaroké lesz. A nemzetállamban van hová fordulni a panasszal, az alkotmány - A Szent Korona tan ilyen – az állam túlkapásaitól is védi a népet. Egy multicéghez ítéletnapig írhatod a leveleket, fizetheted az ügyvédet, s majd még jól meg is büntetnek, mint Gömöri Pityut, aki „csak úgy”, egy ajánlott levélben tiltakozott illetékbélyeg nélkül, s ezért már kapta is a csekket…(Nem rettent meg a szervtől: írjátok a többihez, válaszolta). A Lisszaboni szerződést az egységes Európáról – ezt a nagy nyájat már könnyebb terelgetni – hazánk politikusai pártállástól függetlenül, lógó nyelvvel lihegve, elsőként írták alá tavaly decemberben, úgy, hogy akkor még nem állt kész a magyar fordítás. A csehek, lengyelek harcoltak –sikerekkel. Az írek nem szavazták meg, így nem is léphetett volna érvénybe, azonban kiírtak ott egy újabb szavazást, azaz addig szavaztatták őket, míg igent nem mondtak. Demokratikus módon.
Írhatnám reggelig, de egy kicsiny, de jelentős példával bizonyítom a fentieket, az egészségügy befolyásával kapcsolatban:
Az Egészségügyi Világszervezet Konferenciája összefoglalta, hogy tanítani kell a népi gyógyászatot, de az Európai Unió ellensége ennek a tevékenységnek. 2011-től nem ismeri el az EU a gyógyfüvekkel való gyógyítást, csak a termék-kiegészítőket. (Nehogy véletlenül olcsón gyógyuljál). Azért én élen járok a jó példával, Szabó György bükkszentkereszti füvesember gyógyító receptjeivel:

BŐRRÁKRA: diólevél, fehérfagyöngy, bíborhere virág 3-3-3 grammot összekeverünk, csinálunk belőle egy tinktúrát, és ezzel kell kenegetni a rákos szemölcsöt, vagy foltot és teljesen leszárad, majd tünetmentes lesz az ember. Naponta 2 csészét is el kell fogyasztani ebből az italból.
KORPÁS ÉS ZSÍROS HAJ: 3 gr. Diólevelet le kell forrázni 2 dl. vízzel, majd 10 perc után be kell dörzsölni a megmosott hajba és 10 percig rajta hagyni, majd leöblíteni. Ha nem öblítjük le, akkor a hajhagymákat működésre serkenti és hajnövekedés lesz.
CSONTRITKULÁS: Tyúktojást megmosni, ha kiürítettük a fehérjét és sárgáját, akkor belül van egy vékony hártya, azt ki kell húzni belőle, megszárítani, leőrölni és naponta egy kávéskanállal belekeverni az ételbe.
PORCKORONGKOPÁS, AMIKOR A ZSELÉS ANYAG KIFOGY A PORCOK KÖZÜL:
A boltokban kapható ételzselatint /a ráírt elkészítési mód szerint/ elkészítjük, és amikor már dermed, öntsünk még rá forralt vizet, és villával törjük át, hogy kenhető legyen, a fájós részre rákenjük esténként, úgy, hogy bevizezzük, vagy a térdünket, vagy a könyökünket, vagy a gerincünket és belemasszírozzuk, teljesen beszívódik, ami még marad a bőrünkön, azt nedves ruhával töröljük le. Naponta egy mokkáskanállal együnk is belőle, garantálja, hogy 6 hónap után visszatermelődik a zselé a porcok közé.
KÖTŐHÁRTYA GYULLADÁS A SZEMEN: szemvidító-fű egy csapott evőkanál 2 dl. víz, leforrázni 10 perc állás után ezzel kenegetni a szemet.
SZEMÜNKRE, HA MÁR NEM LÁTUNK JÓL: diólevél tea, egy csapott evőkanál, 2 dl. víz, leforrázni, 10 percig áll és ezzel kenegetni, vagy beáztatott vattapamaccsal betakarni a szemet és 10 percig pihentetni.
ALLERGIA ÉS ASZTMA: Vagy martilaputea, vagy útifű tea, vagy fehér pemetefűtea, kígyószisztea, ezerjófűtea. 1 csapott evőkanál, 2dcl. forrásban levő vízzel leöntjük, 10 perc állás után meginni. EGY ÉVIG KELL INNI, ÉS TELJESEN TÜNETMENTES LESZ AZ EMBER. A legjobb köptető: ökörfarkkóróból készült tea: 1 csapott ek. tea, 2 dl. forróvízzel forrázni, 10 perc állás után inni
MÁJ ÉS EPE: Nagyon sok bennünk az idegen anyag, sok a különféle vegyszer az élelmiszerekben, ha továbbiakban is ennyi vegyszeres ételt eszünk, a fehér emberekből csak 7% marad meg a földön.


Gömöri Zoltán: Ébredni rosszul

Szürke kövek közt
Csillog a nyirkos tegnap
Gömbölyűsége mélyen
mellkasomban
Amíg hallom zenéjét
Halkan pendül a húr

A csöndben érzem
Dübörög a múlt

 

Kardos Zoltán: október hatodika reggel

összetört ladikkal jöttél,
örök törzsasztalhoz ültél
a zenekar egyre csak tust játszott,
a vénasszonyok nyara meg akasztott
az idő csak körbe-körbejárt,
koccant, koccant a sörös pohár
s most a vakfoltos ablakra
zsíros döglegyek száradnak

minden fádat megette a féreg,
előre károg a varjú, a télnek


Vissza az oldal tetejére

 

Kémeri Attila Rampai : Neköm Vásárhely

Neköm Vásárhely a szívem csücske. Mert ott lettem sajtós embör. És amikor az ország utolsó olyan napilapját csináltuk, melyet ólommal nyomtak, s a nyomda sírva kért bennünket, adjuk már le a végső cikkeket, mert befagy az ólom. Hát nem fagyott be. Ocsovszki főszerkesztő azt mondta, nyugi komám, olyan még nem volt, hogy egy napilap ne csinálódjon meg. S valóban, a napilap kijött és a nyomdai szedők is jobban lettek. Bár állítólag azért kopaszok, mert tépik a hajukat a szerkesztői tévedésektől.
És akkor most Gömöri Istvánról: barát, embör, férj és apa. Fáj, hogy elmönt. Nekem barát.
Nem feledem, mert mindig Embör marad. Szeretettel írom ezt Parasztpárizsnak.


Lombomnak

Lombomnak hullongó hite
Taposódik közöny sarában
Félbenyomott parázs szívem
Füstölög egy hamutálban

Őszi levél hulló önmagam
Árnyékom kenem a falra
Föl kéne másznom valahogy
E rozzant ravatalra

 

Homlokomon

Homlokomon kőpor
Gördül a veríték
Vásárhelyen kőbül
Rakták a kerítést

Rebben a szándék
Porzik a szikla
Tört szárnnyal verdesve
Lélek hullik vissza

 


„Sajnálom nagyon, nyugalom és béke az öreg Akácnak…”
(Tóth Csaba Miskolcról)

 

 

Vissza az oldal tetejére

 

Antimagyarizmus

"Nincs létjogosultságuk" - száműznék ruháinkról is a magyar motívumokat a nemzet ellenségei.
A nemzetközi porondon bizonyos magyar virág- vagy csokormotívumok megjelenhetnek egy annak megfelelő stílusban kialakított ruházati kollekcióban, míg Magyarországon ez nem elképzelhető, de nincs is rá szükség direkt módon - nyilatkoztatta ki egy divattervező a XXI. Század Intézet Skót szoknya versus bocskai címet viselő konferencián.
Kiemelte: a divat nem arról szól, hogy népies vagy historikus öltözékeket mai anyagból elkészítenek, hiszen "az a világ elmúlt". Egy tervezőnek a régi dolgokat át kell dolgoznia, újra kell értelmeznie, és adaptálnia kell az új öltözékekbe, ha talál benne olyat - szabta meg az új irányt Náray Tamás.
A zsidó divattervező szerint "Magyarországnak nagy gyakorlata van a félremagyarázásban és félreértelmezésben, ez az oka annak, hogy egyes politikai csoportok kisajátíthatnak bizonyos motívumokat". A motívumok a történelmi múltunk része, és az lenne a szerencsés, ha a helyükön is maradnának a múzeumokban és a könyvekben - mutatott utat Náray Tamás. Hozzátette: "nem látja létjogosultságát a historikus öltözékek előállításának". (Forrás: InfoRádió, Kuruc.info)
Hozzáfűzném: Miért mondja Náray Tamás, hogy a motívumok helye a múzeumban van? Azért, mert okos ember, és tudja ő is, hogy a motívumok szimbólumok is, amik időtlenek, s jelentésük ugyanazt a gondolatot és rezgést hordozza magában és képes továbbadni is azt, mit ezer évekkel ezelőtt. És tudja ő is, hogy ezek a gondolatok annak a sivár új világrendnek, amit ő is képvisel, homlokegyenest ellenkezői, hisz’ gyógyítanak, építenek, így veszélyesek rá. Mi úgy vagyunk nevelve, hogy népi motívumaink régiségek, maradiak, viselésük ciki. A mi felelősségünk, hogy változtassunk ezen, a következő generációk érdekében.

Magyarságért alapítványok megszűnése
A Kormány a határon túli magyarság nyelvi és kulturális önazonosságának megőrzését szolgáló támogatási rendszer átalakítása és az ezzel összefüggő közfeladatok más szervezeti keretben történő hatékonyabb ellátása érdekében -…-
kezdeményezi az Illyés Közalapítvány, az Új Kézfogás Közalapítvány, valamint a Határon Túli Magyar Oktatásért Apáczai Közalapítvány megszüntetését. A Kormány úgy rendelkezik, hogy az Új Kézfogás Közalapítvány megszűnése esetén annak közfeladatait a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. látja el.

Megszűnt a kassai magyar könyvesbolt, és ezzel Kelet-Szlovákiában sokkal nehezebb magyar könyvekhez jutni, mint eddig - közölte a Felvidék.Ma című szlovákiai magyar hírportál. 1952 óta működött a bolt, most anyagi okok miatt kellett bezárni.

Kinek fizetjük a gázszámlát? 2009.12.23-án társaságunkhoz érkezett levelére tájékoztatjuk, hogy a GDF SUEZ Energia Magyarország ZRT. 99,98 %-a a GDF és SUEZ cégek tulajdona,
melyek fuzionáltak, francia és belga tulajdonúak.


Hogyan gondolta ezt Gömöri Pityu?


árnyékban, gödörben bújok
osonok oldalogva
hazám kinek hazája
le vagyok magyarozva
  Szűkölve szűköl fillér
Kenyérre vér ragad
Kiszáradt fű alatt izzik
Félelem és harag

 

Vissza az oldal tetejére

 

Mégisbunda abunda

A bunda a politika és a gazdasági élet kiirthatatlan burjánzó része lett. Bunda a sertésinfluenza körüli hisztéria és az oltóanyagon kaszáló offshore cég, bunda a magyar föld törvényt kicselező kiárusítása, bunda a magyar munka adójából agyontámogatott multik uralma, bunda az a rendszer, melynek egyik oldalán növekvő munkanélküliség és az emberekből az utolsó szuszt is kipréselő adórendszer található, a másik oldalon viszont a sok milliárdnyi végkielégítés, a lelépési pénz, a kilakoltatás és a rablókamat van. Bunda a rasszizmus és a szegregáció gyalázatos vádja, bunda a szabadjára engedett cigánybűnözés és a szervezett etnikai konfliktusok, bunda a terrorhazugság, bunda a Magyar Gárda kíméletlen üldözése. Bunda a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank minden jóindulatú tanácsa és bunda a keresztek száműzése az iskolák faláról, bunda a szeptember 11-i merénylet, bunda Irak és Afganisztán megszállása, bunda a tibetiek és a grúzok emberi jogainak könnyes védelmezése, bunda Izrael feltétlen támogatása, bunda az iráni atomenergia kárhoztatása. Bunda a világválság, bunda a bankok kitömése az adófizetők zsebéből, bunda a homoszexualitás dicsőítése és az egészséges családmodell lejáratása, bunda az élelmiszerek teletömése vegyi anyagokkal, bunda a génmanipuláció és a széndioxid-kvóta. Bunda a holokausztdogma államvallássá tétele mindenütt, bunda a történelmi kérdések felvetőinek az üldözése, bunda a keresztény ember bűntudatára épített egész „felvilágosult” liberális nyugati civilizáció. Bundás ligában játszanak a nyugati világ álszent politikusai és jól keresnek azzal, ha eladják a meccseket. Akik tisztaságot és rendet akarnak, azokat szélsőségesnek nevezik a valódi szélsőségesek, akik bemocskolják a mindennapokat, a múltat, jelent, jövőt, a kulturális és szellemi örökséget éppúgy, mint a földet, vizet, levegőt. (Részlet a Barikád c. újság 2009.decemberi számából. Gy.Á.: Bundás liga)


 

Vissza az oldal tetejére

 

Szenti Ferenc: Az elmúlásról
Gömöri Pityu emlékezetére

Bármink van, s bármit is reménylünk,
azt mind itt kell hagynunk az Úrban, –
fényelhet szemünk szép azúrban;
hosszabban kell halnunk, mint éltünk.

Másokra száll mindaz, mik voltunk,
S mintha soha nem lettünk volna,
a harangok nem értünk szólnak,
jelentenek múlt időt: voltunk.

Kiszakadt lelkünk az ördögé –,
vagy egy angyal szívébe röppen.
A test csúf múlásra hagyva,

az addigi sok édességből
kifosztva örökre. – De zölden
virul tovább a sírok hantja.

 

 

 


Szenti Ferenc: Hunor és Magyar

Imaféle Káin ellenében

Hátunk összevetve.
Íjunk hegye előreszegve.
Fölöttünk az EGY-IGAZ-ISTEN;
s testvéri-magas szinten
azonosvérű vértben
nem veszíthet fajtánk
semmit csúf Káinok felett,
de könnyünk esik Ábelért,
mert irgalmas szívünk
fölfelé engedett
haladni már az ősvilágban:
emelve, teremtve mindig
minden világban,
gazdagítva testvér-szíveink
egymás iránt a küzdelemben.

És ettől, SZERETET-ISTEN,
Ne űzz el engem!

 

Vissza az oldal tetejére

 

   

 

Kőrösi Csoma Sándor síremléke Darjeelingben

"Keressetek, kutassatok, mert az egész világ egyetlen nemzete sem talál annyi kincset kultúrájának gyarapítására, mint a magyar társadalom az ősi indiai kultúra tárházában."

Ahogy Lebong felé elhagyjuk Darjeeling sűrűjét, s balra tekintve megérezzük a Himalaya nagyságát, jobbra, az úttól néhány méterre a hegyoldalba épült temető, az old cemetary alján már meg is pillantjuk a sárgára festett emlékművet. Kotormán Laci bácsi mondta, figyeljem meg, a sírnál sosem fúj a szél. Kőrösi Csoma Sándor síremléke DarjeelingbenS valóban különös hangulatba csöppen az ember – én már másodjára ott járva tanusithatom ezt, hisz’ annak idején igen fiatalon még egészen más ösztönzött, de mégis ugyanezt éreztem: csendet, nyugalmat, békét és magasztosságot, hogy milyen jó magyarnak lenni itt. A fő emlékoszlopon az áll, hogy az indiai és magyar nép barátságának úttörője, de tudjuk, nemcsak erről van szó. Az első európaiak között volt, kik bejutottak Tibetbe, ő megtanulta a nyelvüket és elkészítette a világ első tibeti-angol szótárát, hihetetlen rideg körülmények közt dolgozott egy távoli kolostorban, aztán a calcuttai könyvtárban, s második tibeti útján halt meg itt maláriában. Fő célját, a magyarság múltját és ázsiai rokonságának keresését tartotta szem előtt. Kína 1954 óta több, mint ezer kolostort rombolt le Tibetben. Szinte felfoghatatlan, mi tudás lehetett ott felhalmozva, s ha belegondolunk, hogy mindehhez hozzáférhetett volna, sejthetjük meg, mekkora veszteség érte a magyarságot és a világot. A mai uralkodóknak jól jön, hogy senki sem feszegeti a távoli múlt kérdéseit, népek mozgását, keletkezését, az emberiség születését. A tibeti nép és kultúra pusztítása napjainkban is folyik, Kína megvásárolja az államokat, tiltakozó szavukat csak egyszeri emberek hallatják – olyanok, mint akik a darjeelingi sírnál is megjelennek és táblát helyeznek el, vagy beleírnak az emlékkönyvbe, amit egy helybeli legény őriz, aki már családja harmadik generációja óta a sír gondozója.
Az emlékkönyv tartalma megdöbbentő. Íme néhány bejegyzés a több százból(!):

Gyerekkorom óta készülök ide és most itt állok vén fejjel utam vége felé a dardzsilingi temetőben egy szent magyar emlékoszlopa előtt és sírva fakadok és keresztet vetek én, az istentagadó.

Végre megvalósult egy régi álmunk, hogy e nagy magyar sírja előtt lerójuk tiszteletünket. Nagyon kellemes érzés végiglapozni e könyvön és olvasni minden igaz magyar tiszta véleményét és érzéseit. Kérjük a magyarok Istenét, hogy még teremtsen olyan nagy magyart, mint Kőrösi Csoma Sándor, hogy soha el ne vesszünk.
Tisztelettel a gyergyói származású, Ausztráliában élő Fülöp Éva és Árpád

Egy idő után elfelejtjük számon tartani, hány helyen is fordultunk meg a világban. Nem mintha lenne két egyforma hely, mindnek megvan a maga szelleme. Itt viszont nem csak áthaladunk. Megállunk, mélyen magunkba szívjuk az ázott föld szagát, körülnézünk, és hagyjuk, hogy gondolataink magukkal ragadjanak. Itt otthon vagyunk.
Dobos Kata, Csíkszereda, Erdély

 

Vissza az oldal tetejére

 

A Magyarok Világszövetségének nyílt levele Izrael állam elnökének. (részletek)

Elnök Úr!

Az Ön 2007. október 10-i beszéde, melyet Tel-Avivban, a Kereskedelmi Irodák Szervezetének éves közgyűlésén mondott, megszabta a felvásárlás módszerével folyó zsidó birodalomépítés fő csapási irányait: Manhattan, Lengyelország, Románia és hazánk, Magyarország. Számunkra ez a jövőkép elfogadhatatlan. Több, mint ezer évvel ezelőtt, a IX. század első évtizedeiben elég zavart okozott már az, hogy Kazáriában a vezető réteg felvette a zsidó vallást. Az ősi honukba, a Kárpát-medencébe visszatért magyarok utódainak nem hiányzik a történtek megismétlése. Az Önök gazdasági térhódítása Magyarországon nem mosható össze az egyéb idegen tőke beáramlásával. Különbséget kell tenni a politika-semleges tőkeáramlás és a hódító szándékú, államilag támogatott tőke gazdasági terjeszkedése között. Ez utóbbi nem jár egyedül. A gazdasági hódítással párhuzamosan az új gyarmatosítás immáron klasszikus hatalombiztosító eszköztára is bevetésre kerül:
1. olyan játékszabályok bevetése, amelyek a demokratikus látszat megőrzése mellett biztosítják a háttéruralmat (kifejlett formájában ez az Egyesült Államok típusú kétpártrendszer),
2. a politikai elit korrumpálása,
3. a politikai kultúraépítés eszközeinek monopóliuma,
4. a rendszer bírálóinak módszeres démonizálása,
5. a tanügy megszállása,
6. az egészségügy ellenőrzése.
Mindezeken túlmenően mára sikerült Önöknek Magyarországon leépíteni a honvédséget, átprogramozni a politikai rendőrséget (NBH és REBISZ), sőt, az IN-KAL SECURITY Kft. alakjában a létrehozni a társadalmi ellenőrzés és erőszak alkalmazásának eszközét is.
A magyarság világszerte aggodalommal és növekvő felháborodással kíséri az izraeli gyarmatosítás kiteljesedését hazánkban.
Elnök Úr, a Magyarok Világszövetsége felszólítja Önt, hogy haladéktalanul szüntesse be hódító politikáját Magyarországon. Ennek folytatása előbb-utóbb a Közel-Kelethez hasonlóan destabilizálja térségünket. Ez végső soron senkinek sem érdeke.
Elnök Úr, hagyja meg Magyarországot azoknak, akiknek ez az ország a nevét viseli.
Budapest, 2009. december 5-én

GYERTYASZENTELŐ BOLDOGASSZONY NAPJA. MEGHÍVÓ

Február másodikán Szatymazon a harmadik kerületben, délután fél ötkor, e sorok írójának tanyáján, Gyertyaszentelő Boldogasszony napi gyertyaszentelő Szer-tartás lesz. Hozzatok magatokkal gyertyát! Akik részt szoktak venni az ősi magyar hitvilágunknak megfelelő rendezvényeken, tudják miről van szó, ám nagy örömmel várunk olyanokat, kik még nem láttak, nem hallottak ilyesmiről! A Szert Nagy Anita vezeti. Útbaigazítás: 70-9536013.

 

Vissza az oldal tetejére

 


Írja, szerkeszti és kiadja Görgényi Gábor, szatymaz3@gmail.com, 70-2666426
Készült 1600 példányban a vásárhelyi Szoliter nyomdában, Ferenc utca, 62-534286
Nyilvántartási szám 163/281/2/2008
Köszönet Varga Károlynak!

 

Vissza az oldal tetejére

 

© 2006. LAPSZEMLE.hu - Minden jog fenntarva. | Impresszum | Használat | Médiaajánlat | Kapcsolat