tv-musor.hu

orvossag.hu

Jósda.hu

egeszsegugy.hu

deviza.hu

TANYAVILÁG - 10. szám - Enyészet hava
Tanyavilág

MINDENÜTT JÓ, DE LEGJOBB A TANYÁN - INGYENES KULTURÁLIS KIADVÁNY
 

Tíz, tiszta víz

Amikor megfogant ez újság ötlete, nem gondoltam volna, hogy fő témája a magyarság sorsa lesz. Azt képzeltem, tele lösz majd húzós tanyai történetekkel, a szatymazi és más vidékek tanyavilágának mindennapjaival, kiegészítve elmélkedésekkel és álmélkodásokkal a világ során, buddhizmus és ökológia komolyan, de könnyedén. El aztán nem maradt ugyan, és nem is fog - sőt, a második oldalon máris egy Szikkadt-történetet találhattok. S hogy miért lett fontos nekem hazánk sora? Úgy vagyok vele, mint az egészséggel: az ember odafigyel rá, de igazán csak akkor, ha baj van. Nos én úgy látom, hogy igazán súlyos a helyzet, így a magam módján tenni szeretnék, hogy javuljon, s ha már van egy újságom, persze hogy azt használom erre. Lehet, hogy a legtöbben már unjátok, de nem hagylak békén bennőtöket: nem szabad belefásulni ebbe a régi-új rosszba, nem törődhetünk bele, hogy elég hatmillió magyar, mint ahogy a Világbank üzente és abba sem, hogy együk azt sok egészségtelen ennivalót, amit ránk zúdítanak, mert a vége az lehet, hogy él majd itt néhány millió múltját, örökségét, kultúráját vesztett magyar akik egy kilátástalan, lelketlen világot hagynak utódaikra.

GG

A következő írást jóbarátom Maci küldte, válasz gyanánt, a nyolcadik számban megjelent Hinduk a pusztán című írásra. Igencsak idevaló, mint majd látjátok.

üdv,Testvér
Szerintem a balástyai hinduk tükrében nézve magunkat, mi vagyunk a furcsák. Azon kéne elgondolkodni, mi miért nem fogunk össze és hozunk létre közösségeket nem hogy az egész világon, még a szülőföldön sem! Pedig Isten se nem hindu se nem keresztény még csak nem is jobb vagy bal. Ne azon gondolkozzunk hogy van e létjogosultságuk nekik, mert ez politika, hanem éljünk a sajátunkkal és nem ők hanem mi magunk vagyunk romboló hatással a kultúránkra. Csak hallucinálunk meg szájat tépünk de közben be vagyunk szarva és belül irigykedünk a hindukra Balástyán, mert ahhoz balfaszok vagyunk, hogy megvalósítsunk valami hasonlót. Csak ehhez fej helyett szív való + eldobálni azokat, amiket a politikusoktól elfogadtunk, a sok hiábavalóságot amivel tele tömtek az iskolában meg az összes hamis értékrendtől birtoklásmániától az alkoholizmustól a gyűlölettől az összes Istentelenségtől és embertelenségtől kezdve, aztán össze kéne dobni a vagyonokat meg a tudásokat és az Örök törvények szerint élni Embörként a Földön. Egyelőre csak ennyit. Ucu neki. szeretettel m z / x

 

 

TARTALOM

 

Illemtan

Dr. vitéz Endrey Antal írása

Kemence Múzeumvasút!

BIOENERGIA - Út a függetlenség felé

Itt a történet! Vittorio Pozzo (álnév!): Orvvadászok gyöngyei

 

 

 

Gömöri István versei

Bachmann Péter építész beszéde

Rovásírás gyakorló

Tóth Bálint verse

Buda Ferenc: Himnusz haza

Illemtan

 

   
Szikkadt
Mondta Mészáros Robi, hogy nem vagy te normális Gábor, hogy ilyenkor költözöl ki Szikkadthoz a tanyára! Valóban igen ínséges idők jártak akkor ott kinn , s kihúzhattam volna a telet a városban is valami meleg panellakásban, de nekem többet ért az a sok életrevalóság, bölcsesség, mit ott tanultam, mert Janit már első pillanattól tanítómesteremnek tekintettem s ezen nem változtatott az sem, hogy néha igazán elegünk volt egymásból és jónéhány gyarlóságára is rágyüttem - gondolnátok például, hogy csal a társasjátékban? - no mög egyebek. A héten megint voltam nála s ismét mögkaptam a véleményét a Tanyavilágról, miszerint mán megin' ezek a kopjafák, rovásizék, magyartulipán, senkit sem érdekő'! Magyarázkodni nem fogok, de ha történet köll neki, legyen. Leírhatnám például az esetet, mikor Körösztanyám szolid, csendes, hithű keresztény német férje, azok után, hogy túlélte azt a megrázkódtatást, hogy egy üllési tanyán kenderrel kínálták igen szívélyesen, majd azt is, hogy épp nem akadt el Hondája a homokon, majd folytatván barátaim bemutatását, azok után Szikkadthoz értünk, aki anyaszült meztelenül fogadott így kiáltva köszönés gyanánt: na mi van, vögyök föl valamit? Szegény Anton már ki sem szállt a kocsiból, és azt a hotdogot is gyanakodva fogadta, amit a Sztráda büféből - ahhoz képest az Üvegtigris egy nyugdíjasklub - hoztunk neki, hogy kedvében járjunk. No

de nem erről írok, hanem rátérek a főcímre, az illemtanra, aminek mindjárt meglátjátok, mi köze Drága Janihoz.
Van egy régi történet a velős paraszti beszólásokról, mikor a vendég, akit kűdenének már, mögáll az ajtóban s azt mondja: - Hú, de esik az eső. Erre a gazda: - Möntek mán el nagyobb esőben is.
Na, nézzünk néhány variációt, hogyan működik ez Szikkadtnál:

Nem takarodnál már végre haza?!
Gáborkabogárka, nem kéne mán indulnod?
Téged sönki sem vár otthon?
Én nem tartóztatlak!
Nem érek rá veletek foglalkozni.

Janinál egyébként mindenki jól érzi magát. Az újoncok egy ideig feszelegnek, próbálnak valamilyen viselkedési formát fölvenni, udvariaskodnak, míg rá nem gyünnek, hogy ez teljesen felesleges. Néhány látogatás után már lazulnak, esetleg benéznek a hűtőbe és próbálnak könnyed hangon elkérni valami kerámiát ("Nyugodtan vidd a tv-t is!..."). Egy szó, mint száz, igazán jól alkalmazza a japán közmondást, miszerint ha egyedül vagy otthon, tégy úgy, mintha mások is lennének, ha többen vagytok, pedig úgy, mintha egyedül volnál.
Folytatás következik!
S következik még egy felhívás a balástyai öreg Gerához, akinek történetei egy egész évi Tanyavilágot is megtöltenének, s mert bár tudom, hogy a legjobb lönne személyesen őt hallgatni, de nehezen vetődöm el arra, így kérem tisztelettel, keressön mán egy technikában jártas fiatalurat, oszt' kűggyenek nekem valami velőtrázót a világhálón!

 

" a mi, csonkaországi magyarok felemelkedéséhez pedig kérjük a magyarok Nagyasszonya segítségét és oltalmát mert enélkül mi sem leszünk képesek rátérni az Ő Szent Fiához vezető útra. Mert alapjában véve, mi többségünkben utat tévesztett nép vagyunk, ezért nem leljük helyünket a minket körülvevő világban. II.János Pál pápa krakkói érseki címerébe választott jelmondata volt "per Mariam ad Jesum", Márián keresztül Jézushoz. Szívleljük ezt meg! Mert nem csupán utat, Anyát is vesztett gyámoltalan, árva, anyátlan gyermekek vagyunk. Egész hazánk egy nagy árvaház , de nemcsak a csonka magyar Haza, az is a teljes Kárpát-medence. Anyát vesztett a Kárpát-medence valamennyi népe: magyarok, románok, szlovákok, ruszinok, szerbek, vendek, horvátok is. Mert ha megtalálnánk a mi közös Mennyei Édesanyánkat, akkor itt a földi, Isten által egy közösség számára teremtett kárpát-medencei közös Hazában is békés egyetértésre találhatnánk a Szent Korona oltalma alatt."

Dr. vitéz Endrey Antal


MEDVECZ ATTILA LELKESEDÉSE, 5.RÉSZ

Kemence Múzeumvasút!

Országunk tele van, illetve volt keskeny nyomtávú (600mm, 760mm) kisvasútvonallal. Ebből sokat felszámoltak, megszüntettek, elbontottak. Többek között a Szigetközben is, amit mi most kutatunk, emlékparkot akarunk létrehozni, s repülő vágányokat építeni. A repülő vágány bárhol ideiglenesen biztonságosan lerakható).
Létezik egy egyesület, a Kisvasutak Baráti Köre (KBK), mely ezek megmentésével foglalkozik. Most nyáron volt a Kemencei Kisvasúti napok. Itt rengeteg bányamozdony, s kocsik vannak már. Működő pályával, személyzettel. Akik a személyzet, úgymond bolondok, vasútbolondok. Mindent ingyen végeznek, s az eredmény az utasok arcán leolvasható. Ezeken a napokon volt járműbemutató, faros Ikarus, Oldtimer, játszóház, bábszínház, babgulyás, éjszakai hajtányozás.
Azért írom mindezeket, mert jó példa egy összefogásra. Nem halt meg egy erdei vasútvonal, hanem működik. S a Közlekedési Felügyelet engedélyével.
Vizsgázott szolgálattevők dolgoznak a vonalon, az ország minden pontjáról. S mindezt ingyen. Vagyis létezik még olyan dolog, amit az emberek a köz javára és saját megelégedésükért megtesznek. Mikor ezeket a sorokat olvassátok, már véget ért a biatorbágyi Viadukt Napok. Itt sokan mentünk önkéntesen szolgálatba, hiszen ott is van egy röppálya. Ez nekem nagyon a szívügyem. Összetartani valami mellett, s megmenteni értékeket. Remélem jövőre nekünk is lesz itt röppályán. Mert a röppálya kb. 6 méteres szakaszokból állítható össze. Tanyákat, dűlőket, majorokat is kötött össze.
A Tanyavilágnak most azért írtam ezt, mert szerintem csodálatos élmény (tapasztalat), ahogy két település, tanya között robog (15 Km/h) a kisvasút.
Gáborom, Te ismered a LÁEV (Lillafüredi kisvasút) vonalat.
Ha ki kell még egészíteni valamivel írj, ha nem tetszik, akkor is írj. Meg egyébként is!

Medve


KWzdjetek!

BIOENERGIA - Út a függetlenség felé

A házi biogáz reaktor nevű magyar találmány felhasználásával havi maximum 12 ezer forintból fűthető ki egy átlagos családi ház, és ebben az összegben már benne van a villanyszámla is - a berendezés beszerzése állítólag 5 éven belül is megtérülhet.

A találmány első díjat nyert nemrégiben a Dreher által meghirdetett Jövő fiatal vállalkozója 2006 pályázaton.

Kiss Péter, a találmányt szabadalmaztató feltaláló elmondta: Magyarországon több mint 2 millió lakásban van egyedi gázfűtés, ezek fele-fele arányban konvektorral illetve kazánnal működnek. A berendezés várhatóan őszre válik kereskedelmi termékké, a kalkulált ára (a reaktor és a gázmotoros generátor) 1,1 millió forint (a hőszivattyút külön kell megvásárolni) - tette hozzá.
Egy tipikus 100 négyzetméter alapterületű, plusz tetőtér beépítésű családi ház kifűtéséhez egy szezonban mintegy 3.000 köbméter földgáz kell. Ennek az ára ma Magyarországon - támogatás nélkül - 300 ezer forint. A Kiss Péter által szabadalomra bejelentett házi biogáz reaktor ennek harmadából fűti ki a házat és látja el villanyárammal is háztartást. A találmány piaca adott és a megtérülés - a mai gázárak mellett is - belül van az 5 éven, amely belátható időtávlat. Eddig a legkisebb biogáz telepek is családi farmokhoz voltak méretezve, és az ott keletkezett állati ürülék, valamint másra fel nem használható szerves anyag (például szalma) adta azt a biomasszát, amelyből gázt fejlesztettek. A gázt pedig egy gázmotorhoz kapcsolt generátor alakította villanyárammá, míg a gázmotor hűtővízével fűteni lehetett. A berendezés - a találmány szerint - mostantól elfér egy 2 méter átmérőjű és másfél méter magas tartályban.
A biogáz reaktor napi 40 kilogramm szerves anyagból és 100 liter vízből 10-50 köbméter gázt képes előállítani. Mint a feltaláló elmondta, legjobb anyag a silókukorica, ebből a 40 kilogrammnyi mennyiség biztosan napi 30 köbméter feletti gáz keletkezik. Ennek az ára 10 forint kilogrammonként, és terveik szerint házhozszállítást is vállalnak. E legdrágább megoldással a havi üzemeltetési költség 12 ezer forint. (Aki maga állítja elő a biomasszát, annak ingyen van az üzemeltetés.)

Ennyi pénzből évi 7 ezer kW óra villanyáram állítható elő, ami napi 20 kW órát jelent, ebből a mosás, mosogatás és világítás mellett lehet még két órát szaunázni is. A fűtés ugyanis minimális energiaráfordítást igényel ebben a rendszerben. A gázmotor és a reaktor hulladék hőjét hasznosítva egy hőszivattyú adja a meleget a lakásba, illetve nyáron ez hűti a lakást.

A biogáz reaktorban baktériumok bontanak el szerves anyagot, és a gáz mellett humusz keletkezik még. A biogáz fűtőértéke lényegében megegyezik a földgázéval, így a fűtőberendezéseket - direkt felhasználás esetén - nem kell kicserélni.

forrás: http://www.privatbankar.hu/html/cikk/na_komm.php?kommentar=17651&hir=49295fácánlábnyom
Itt a történet! Vittorio Pozzo (álnév!): Orvvadászok gyöngyei

Gáborom! Fölhívásodra irok neköd égy valóságos tanyasi sztorit: történt égyször, hogy a tanyaszomszédunk az Őrnagy mondja apámnak: Te Pista té ugyi mindég kijársz éjszakánkén orvvadászni, hát csak gyün a Karácsony, mög szeretjük is a fácánt, hát nem vinnél ki éngöm is valamelyik este magaddal?
Dehogynem, őtözzé föl vastagon, hozzál égy jó lámpát a többit bízd ránk!
Úgy is lött, néhány nap múlva éccaka volt a találka nálunk a tanyán. Mi mán addigra léfőztük a forraltbort, mög is ittuk jórészit, hallgattuk a kisrádiót, a kemencébe ropogott az izikszár. Kint csikorgó hideg vót mög
nagy csöndes éccaka, amilyet csak a tanyán löhet érözni. Befutott az Őrnagy mög a lány akit nemtom mér hozott, möghát előtte nem is láttuk sosé, égy
olyan csöndes csaj vót. Összekészülődtünk, apám még kiadta az utasításokat, mit hogy köll csinálni, mög ilyesmi. Nagyon vigyázni köll, mert ha gyünnek a vadőrök nagyon nagy balhé van. Induljunk!(persze mán az Őrnagy is bevót kakálva, hát még a lánya)
Aznap este "kiskörre" möntünk a vendégökre való tekintettel. Teljes sötétségben járkáltunk föl alá, kerestük a fácánokat, a szömünk majd kigúvadt úgy lestük a fák tetejit. A fülünk mög ki volt élözve, mindenféle hangokat léellenőrzött az agyunk: ez a Kucsera kutyája, majd abbahaggya, Guszti becsukja az istállóajtót, Dantesznél valami fémes zaj, és így tovább.
Már igencsak a végin jártunk, vót zsákmány is 2-3 tyúk, kakast nem lőttünk, már majdnem otthon fele jártunk, mikor ismeretlen közeli zaj csapta mög a fülünket, mögijedtünk, mögálltunk ki a fene löhet,hát biztos, hogy vadőrök, na lébukunk. Apámmal villámgyorsan elrejtettük hangtalanul a puskákat, léoldottam magamrúl a zsákmányt, azt is benyomtam a hó alá égy vastag fa tüvibe és figyeltünk mint a gerillák Kolumbiában. Égy pillanatra mögin zaj, majd mögszólal: -Ki van ott, mindönt láttam többen is vagyunk mutassátok magatokat!
Beszartunk. Folytatta: Tőtött pisztoly van nálam, gyertök elő bitangok. Még valami fémes zajt is hallottam, ennél tényleg pisztoly löhet, gondoltam. Égy pillanatra ránéztem apámra, ott hasalt nem messze tüllem, nem mozdult mög sé szólalt csak mutatta, hogy pszt. Szömöm sarkábul kerestem az Őrnagyékat, ott hasaltak azok is nem túl messze tüllem, csak halk nyühögést hallottam, biztos a lány vót.
-Mostmán gyertök elő mer tőtött pisztoly van nálam, lüvök is! Nem fogjátok ellopni a teheneimet rohadt katonák! Gyertök elő mer lüvök!
Na erre valami nyugalom szállt mög, mer ismerős vót a hangjában, de mán apám is visszaszól: -Té vagy az Lajos?
-Gyertök elő mer tőtött pisztolyom van,lüvök is...(még valami fémös zaj aztán égy jókora esés puffanása, kurvaannyát ennek a rohadt biciklinek mög a szatyor is léesött). Na erre mán én is vigyorgok apám mög mán röhög, de azért óvatosan közelíti a témát: -Lajos, én vagyok az Pityu, kigyüvünk várjál!
-Pisztolyom van, mondta ülve a hóban seggrészögön Farkas Lajos mire odaértünk, de mán az Őrnagyék is előmerészködtek. Vót olyan röhögés részünkröl, de Lajosnak még mindig nem esött lé, hogy mi a helyzet. Visszamöntünk hozzánk a tanyára, Lajosom is mögmelegödött, tele vót a szatyra piával mint mindég, de azér vót úgy berugva mög mögkésve, mert eladott égy disznót, oszt na hát ivott égy kicsit a városban. A pisztoly hangját mög úgy imitálta, hogy rázta az ócska biciklijit, mondta nevetve a kemence szája mellett ülve, borozva, pálinkázva. Az Őrnagy mög a lánya azonnal eltűntek haza, sokkos állapotban a rémülettől, még a karácsonyi fácánt is otthagyták.
Hát ilyen sztorik voltak mifelénk, de jó is vót, Istenöm. Csupa őszinte dolgok történtek velünk, kavartuk magunk körül az életet, az mög mindig kivetött nekünk valami hasonló gubancot!
Isten áldjon mög Gáborom!

 

Gömöri István versei

Ha meghalok tündér leszek
Ég és föld közt ellebegek
Testem lenn a porban holtan
Reá hullik tündértollam

Csillagos űrben szállok
Nincsen áldás nincsen átok
Álmaitok ott vigyázom
Vesztett hitem odavárom

.
Vagy csönd és sötét
nincs felelet
csak hideg és tébolyult szelek

Vagy tenger hullámaival
nyújt értem milliónyi kart
fénybe ringató Istenarc

   
   

 

Bachmann Péter építész beszéde Budapesti Műszaki Egyetem Építészkarának végzősei előtt a BME Hallgatói Klubjában 2007. 06. 29.-én

"Tisztelt Kollégáim, kissé hivatalos ez a megszólítás, de nincs mit tenni, önök diplomát kaptak, így kollégák lettünk. Szóval tisztelt Kollégáim, bizony kár volt elvégezniük az egyetemet, kár volt összecsapni a terveiket, kár volt hajtani a kreditpontokra és túlhaladni a lényegen. Kár az elvesztegetett ösztöndíjakért, kár a kihagyott szemináriumokért, az ellébecolt workshopokért, a kihagyott külföldi utakért. Bizony többet kellett volna olvasni, még többet látni és annál is többet utazni. Többet kellett volna kocsmázni, az építészet jövőjéről beszélni, vérre vitázni, ideákat röptetni, álmodni, új világokat alkotni, légvárakat építeni, majd rombolni.
Elvesztegetett volt minden perc, amit nem az építészettel és önmagukkal foglalkoztak. Elvesztek azok az órák, amikor uzsorás, alkalmi főnökeik béna családi házait rajzolták. Haszontalan volt a pillanat, amikor galambszaros tetőtereket mértek fel csak azért, hogy azt egy újgazdag bunkó később kutyaólakkal pakolja tele.
Ha vannak olyanok, akik ezt megúszták, azokhoz szólok. Ne menjenek el dolgozni! Menjenek világgá! Most, azonnal! Pakoljanak be a hátizsákjukba, vigyenek magukkal egy jegyzetfüzetet, amibe rajzolhatnak, ha még nem felejtették el teljesen, hogy mi is az, és menjenek. Kezdjék mondjuk Görögországgal, legalább egyszer tapintsanak egy volutát, ha még nem késő.
Induljanak el, különben itt fognak belevakulni a sárga falak színezésébe, itt fognak belerokkanni a mediterrán lakóparkok sraffozásába. A lányok elhíznak, a fiúk megkopaszodnak és mindannyian elhülyülnek, miközben biztatják magukat, hogy mégiscsak építészet az a töménytelen szar, amit csinálnak, mert nyugodjanak meg, szart fognak csinálni, mert az évi húszezer ház, ami itt épül, annak kilencven százaléka bizony minősíthetetlen ócskaság. És ezt a rakás szemetet valaki alá fogja írni. Maguk lesznek azok. Úgyhogy menjenek.
Kérem, nézzék meg jó alaposan a mellettük ülőt. Remek. Mit látnak? Megmondom... egy zombit a jövőből. Ez akkor fog bekövetkezni, amikor először magyarázzák meg maguknak, hogy miért is vállalható az a rettenet, amit lerajzoltak.
Persze minden kezdet nehéz. Nehezen fognak először azonosulni a megbízójuk kockás-papíros rémálmaival. Kis idő és élvezettel felejtik el egykori vágyaikat, hogy építészek lesznek. A pár évvel ezelőtti izgalmukat, hogy vajon felveszik-e magukat ide, az egyetemre, már most a fásultság és a béna igyekezet váltja fel, hogy találjanak egy jó széles vállat, ami mögé elbújhatnak; a főnökét, a megrendelőét, valakiét, a másét, hogy legalább önmaguknak megmagyarázzák, hogy mi is az a retardált szörnyűség, amit építészet helyett művelnek.
Mert elgyengülnek. Sokuk már most is az. Puha. Zselé. Hajlékony. Egy lelopott terv itt, egy megvásárolt középterv ott. Folyóiratokból ollózott megoldások. Lehet, sohasem voltak erősek, ebben a korban ez nem is elvárás, de ha érzik ezt, akkor ideje elkezdeni gyúrni. Anélkül mindannyian gyengék vagyunk.
Úgyhogy menjenek. Tanuljanak nyelveket, olvassanak, lássanak, beszélgessenek. Látom mondják, hogy de hát élni kell. Persze. Éljenek meg másból, ne az építészetből, ha ugyanis pénzre váltják azt, amit valaha szerettek, mert szeretniük kellett az építészetet, ha már egyszer hajlandóak voltak azt a több kilométernyi vonalat meghúzni, nos ha valaki pénzre váltja azt, amit szeret, az biza könnyen elkurvul... (fujjolás).
Hallom dühösek. Legyenek csak! ... (hangzavar) ... Gondolom, azt kérdik maguktól, mit tehetek? Van-e még esélyem? A válasz egyszerű. Nincs. Ezt a mutatványt már bebukták. Már ha itthon maradnak, és tényleg komolyan gondolják, hogy összeteszik a kezüket a szerencséjüknek köszönhetően, hogy felvették magukat a Gipsz Jakab Építészirodája Kft-be valami lúzer alá dolgozni, vagy ha örülnek, hogy szeptembertől az egeret baszkurálhatják valami Archirender Építészeti Bt. nevű süllyesztőben. Hogy aztán lerágva és kiköpve a végén kikössenek egy önkormányzat építési osztályán, hogy előadóvá, vagy irodavezetővé válva kiélhessék a bosszúszomjukat azokon, akik megpróbálták.
Gondolom, néhány helyi folyosó-, és vitrinsztárnak most horgad a lelke, hogy majd megmutatják. Ühüm. Mégis mit? Hogy feketébb pólóban járnak majd, mint a sztárok? Hogy érzékenyebben röcögtetik majd a bontott téglát? Hogy keserűbben cikiznek mindent, amit nem maguk találtak ki? Hogy nagyképűséggel álcázzák a műveletlenségüket? A tétova tekintetű kíváncsiakhoz szólok. Menjenek! Tanuljanak még öt, hat évig itt, ott, mindenhol. Legyenek nyitottak a világra, ismerkedjenek. Elsősorban önmagukkal. Találjanak Európában egy partnert, akivel közös építészeti világot építhetnek, kísérletezzenek, sokszor bukjanak, és még többször álljanak fel. Írjanak cikkeket, koncipiáljanak és a legfontosabb: Kommunikáljanak!!! Találjanak meg magukból valamit, amit el akarnak mondani. Ami annyira feszül magukban, hogy éjszakánként felkelnek, hogy motyogva kis makettekkel bíbelődjenek. Egy pici csomóval bogozzák tovább azt a fonalat, amit építészetnek hívnak! Mondják el azt, amit akarnak, hisz ezért lettek építészek! Vegyenek egy mély levegőt és húzzanak innen! Menjenek minél többen, lehetőleg mindenki! Öt, hat évig itthon ne is lássam magukat!!! Akkor jö... " (itt megszakad a felvétel).

 

Rovásírás gyakorló

A számok: 1 - I , 2 - II , 3 - III , 4 - IIII , 5 - V , 10 - X , 50 - V , 100 - B , 1000 - M
Jobbról balra rójuk ezeket is, szabály helyett néhány példa:
7 - IIV , 9 - IIIIV , 15 - VX , 20 - XX , eddig hasonló a római számokhoz, 200-tól azonban így:
320 - XXBIII , 460 - XVBIIII , 1410 - XBSSSSM , 2007 - IIVMSS , 5054 - IIIIVMY
Az újságban a számítógépes program miatt - mivel a jelek jobbra mutatnak - balról jobbra haladok.
A "k" betűből kettő van, általános megállapodás szerint inkább a k - t használjuk. A hosszú "Ő"-t nem találtam a gépen. Az rovás egyéb lehetőségeinek - összevonás, magánhangzóelhagyás - szabályairól majd a következő számban olvashattok. Általában a Nickolsburgi rovásemléket használjuk kiindulásul, de vannak más források is, ezért van, hogy találkozhattok eltérésekkel.
Ne feledjétek: a Kárpát medencében háromezer évesnél is idősebb rovásemléket is találtak, ami - többek közt - ittlétünk záloga. Tehát: tanuljatok!

 

Élek mint remete
Magányba temetve
Élek mint üldözött
Ki barlangba költözött
Élek mint csöves
Fekhelyem nyirkos, köves
Élek mint hontalan
Kinek úttalan útja van
Élek mint jégvirág
Melyet zúzmara ölel át
Élek mint fűz
Mely víz nélkül küzd
Halok mint tűz
Mely láng nélkül küzd
Halok mint mór
Ki óvatlan, gyanútlan volt
Halok mint vad
Kinek lába a hurokban maradt
Halok mint Apa
Kilehelte életét egy dolgos kapa
Halok mint Tóth
Kinek nevén nem eshet folt
Halok mint mártír
Kit majd az utókor jóváír
S hogy miért öli meg lelkem e halotti tor?
Mert meggyilkolt, ki szívemnek legkedvesebb volt


(Tóth Bálint verse)

 

 

Buda Ferenc: Himnusz haza


Homok-haza Szíkföld-haza
múltam és jövőm halmaza
édes gyümölccsel éltető
aszú füvön tengődtető

Köröskörül kinyílt egek
hová legyek mivé legyek
hátul pogány s pogány elől
jobbról Bizánc Bécs balfelől

Utak pora Szíkföld sara
kék hajnalok gyöngyharmata

Hold udvarát söpörgető
forgószelet sodorgató
homok-világ Homok-haza

Emlőd öled horpad-dagad
tulajdon kölyked megtagad

selyemtüll fátylat lengető
sajgó csontot melengető
tűzzel-faggyal keresztelő

Szúr-vág a szél akár a kés
száraz vihar homokverés
vércsét galambot röptető
hörgőt tüdőt kiköptető

Aszály eső köd zúzmara
te hívsz haza te szívsz haza
Horpad-dagad emlőd öled
Hol van hazám Tekívüled?

Két vállamig fölér a gaz
hagynálak itt belémszakadsz
Napod kié? Éjed kié?
magzatvető méhed kié?

Akácgyökér kormos falak
szétpergő gyöngy zöld réz-salak
csatok paták törött cserép
vesztett csaták pörös cserék

Mind fölfalod mind elnyeled
mi lesz velünk mi lesz veled
rakosgatok félig vakon
bronztű sisak üres flakon

lókoponya lúd mellcsontja
törött mondat kettőspontja
ami lent volt itt van felül
mind az egész összevegyül

kő nyílhegyek kengyelvasak
töltényhüvely tejestasak
kondorszakáll mongol redő
türk állkapocs trák fejfedő

sváb hetede rác harmada
egybeszakad jász szarmata
birodalom és gyarmata

gót hun görög bolgár kabar
tót kun török alán avar
örmény oláh tatár zsidó
meghódított és hódító


 

itt fortyog a fél kontinens
minden csontunk ambivalens
és örvénylik és kavarog
magyarok,vagy nem magyarok?

kell rá hitel? Van rá hitel?
ki dönti el? Mi dönti el?
szöghaj? sasorr? szálkás bajusz?
itélj ha mersz dönts hát ha tudsz

Bécs balfelől jobbról Bizánc
Szánlak, Tiborc - Nagyúr, te szánsz?
Köröskörül kigyúlt egek
mivé lettem hová legyek

Mi vagy te föld Homok-hazám
katlan? huta? kohó? kazán?
Napod kié? éjed kié?
magzatvető méhed kié?

ki volt előbb ki jött utóbb
melyik konok földönfutód?
kié-e nyűg? Kié a konc?
ki az akit szívedre vonsz?

a telepest? Az itt honost?
a fegyverest? Az ostorost?
válasz nincsen csak állapot
krumplit kapálj tarts állatot

kerék inog tengely törik
mindig a védtelent ölik
mindegy: morogsz rísz vagy kacagsz
gürcölj míg csak belészakadsz

fát vágj befűts füvet kaszálj
köd zúzmara eső aszály
múlt hantja jövő torlasza
Szíkföld-haza Homok-haza

Gyertygm leég előbb-utóbb
fiad vagyok? Földönfutód?
rád-rádlelek elvesztelek
arcomba fúj makacs szeled

kérdőre von nekemszegül
megvallat könyörtelenül
s én csak hebegek dadogok
dűlőiden elindulok

lesvén ahogy göröngyeid
fölisszák Isten könnyeit


 

 

 

   

 

Írja, szerkeszti és kiadja Görgényi Gábor, szatymaz3@freemail.hu, 06-70 2666426
Készült a vásárhelyi Szoliter nyomdában 1200 példányban, 06-62 222485
Köszönet Varga Károlynak!

www.lapszemle.hu/tanyavilag


Vissza az oldal tetejére

 

© 2006. LAPSZEMLE.hu - Minden jog fenntarva. | Impresszum | Használat | Médiaajánlat | Kapcsolat