tv-musor.hu

orvossag.hu

Jósda.hu

egeszsegugy.hu

deviza.hu

TANYAVILÁG - 11. szám - 2008 január, Fergeteg hava
Tanyavilág

MINDENÜTT JÓ, DE LEGJOBB A TANYÁN - INGYENES KULTURÁLIS KIADVÁNY

Új év, régi harc

Milyen jó lönne, ha élhetném a világomat, törődhetnék csak a saját gondjaimmal és nem nyomasztana ez az egyre nyilvánvalóbb elnyomás, ami folyik ellenünk. Nézzük csak ezt az újabb „gyöngyszemet": Simon Peresz izraeli államfő októberi beszéde: " Manapság gyarmatok létesítése és hadsereg bevetése nélkül is lehet birodalmakat alapítani... Izraeli üzletemberek befektetnek az egész világon. Izraelnek példa nélküli gazdasági sikerei vannak, mostanra kivívtuk gazdasági függetlenségünket, felvásároljuk Manhattant, Lengyelországot és Magyarországot." Botorság lenne azt hinni, hogy a népek harca már a múlté, csak mert már nem vagdalkoznak körülöttünk karddal és nem hullanak bombák házainkra. Ez a felvásárlás maga a harc, a hódítás, s nem Magyarország ellen, hanem a magyar nép és kultúrája ellen irányul. A nemzetközi pénzvilágnak Magyarország egy üzlet, s terveiknek útjában áll minden, amit nemzetinek nevezünk. Mert ugyan ki bánná, hogy kié a pénz, bánjon vele az, aki ért hozzá, ha mindezt az ország érdekében is tenné. Be kell látnunk, hogy nem történt rendszerváltás, ugyanazok a hazugságok, ugyanazok a módszerek. A tényleges hatalom jóval a pártok felett áll, s nem érdeke neki, hogy Magyarország független, erős ország legyen. Vajon hogyan lehet egy népet elintézni a huszonegyedik században? A harc több fronton folyik: már Napoleonnak azt tanácsolták a magyarokkal kapcsolatban, hogy vedd el a múltjukat! A tanácsot mások is megfogadták, a ’48-as szabadságharc leverése óta tudatosan hallgatják el a múltat -gondoljunk csak a finnugor-kitalációra. Tanítanak-e valamit a Szent István előtti időkről? A Szent Korona, a Kárpát-medence, a népmesék, a rovásírás szakrális összefüggéseiről? Aki még nem találkozott ezekkel, ezért mondhatja, hogy hókuszpókusz vagy rosszabb esetben szélsőségesnek, nacionalistának, rasszistának nevezhet. Más népek büszkék az őstörténetükre, nem kell harcolniuk érte, így nehezebb is őket megvezetni - egészségesen védik a maguk érdekeit. Nálunk állami segítséget kapnak az óriáscégek- Szlovákiában fizetniük kell - miközben az idén már több mint kétezer, tavaly több, mint harmincezer magyar kisvállalkozás szűnt meg. Erről hallunk valamit? A média a hatalom kezében van: sok mindent nem a Tanyavilágból kéne megtudnotok, de amíg nincs más, maradnak a lelkes magánkiadványok, mint például a Dobogó mitikus magyar történelem, a Tarsoly, a Kárpátia, vagy v. Dr.Endrey Antal keresztény Nemzeti Újságja.
No, hát ennyi egyszuszra, jól kibosszankodtam magam. Sejthetitek is már, hogy ebben a számban főleg mi vár rátok, de azért lösz még cikornyás tanyakaland mög miegymás. Áldás!

GG

 

TARTALOM

 

Pávián máj

Baksi atom

EGÉSZSÉG - Ép lélek, ép test

A magyar nyelvről

A forradalom vágyálma

GÖMÖRI ISTVÁN VERSEI

 

 

Pónyi Áron írja

RÁRÓSI RÁJDERSZ

Lónevelés

Asszonyok ide! Zelleres nyelvsaláta

Fergeteg havi - magyar névnapok

KÖNYVAJÁNLÓ

Pávián máj

Boldogságosan szép időkben még, mikor kinn laktam Szikkadtnál a negyedik kerületi tanyán, járt hozzánk egy jól ismert nagygazda a környékről. Néha nem is nagyon szólt, de szeretett ott ücsörögni, kedvelt minket. Mindig váratlanul jött, hol egy kis banánt hozott, hol üdítőt - Jani: „csak eeeennyi?!" - hol egy futó tüzelőt, ami igencsak ránk fért, mer’ igen nagy vót az ínség. Egyszer megint ott ül, hallgatjuk a rádiót, amiben épp arról esik szó, hogy a pávián mája alkalmas arra a biztató kísérletek szerint, hogy átültessék az emberbe. Erre mögszólalt:
- Most kéne páviánt tenyészteni. A traktor meg bezzeg nem mögy!

Azóta is Páviánmájnak hívjuk.

 

Baksi atom

Baks a tanyavilágának az a része, ahová nemigen jutottunk el, így nincs is onnan emlékezetes eset - de ennek ellenére, hála egy véletlen találkozásnak e falu sem fehér folt többé a Tanyavilág hasábjain. Szóval, ha mi nem is tekeredtünk arra, volt duhaj brigád ott is, kikkel az alábbi eset megesett: E történet a sokadik, amit e pajkos fiúkról hallottam, így már tudtam, hogy nem igazán voltak a körzeti megbízott kedvencei, s ha vérdíjat még nem is tűzött ki fejükre, de mindenképpen bögyében voltak. No nem köll elvetemült szivattyútolvajokra mög egyéb lelketlen rablókra gondolnunk, olyan vidám férfiemberekről van szó, kik nem riadnak meg egy tíz kilométeres sétától, ha valami pálinka van kilátásban, s ha már elindulnak neki a pusztának, biztosan történik is velük egy s más.

Etele rajza
Így volt ez akkor is, mikor vagy hatan utaztak önfeledten egy UAZ-ban, valamelyik tanyáról épp a falu felé tartva egy jó setét éjszakán. Mi rettentő fontos dolguk lehetett, már a feledésbe merül, no de egyszer csak, mikor a Baksra vezető enyhe kis lejtőhöz értek s tán már azon járt az eszük, hogy nyitva van-e még a kocsma, hirtelen iszonyatos megdöbbenés ragadta őket torkon: jó százméternyire egy zseblámpa fénye körzött kitartóan s e fényforrás tulajdonosa jól kivehetően a helyi rendőr volt! A kis csapat kezdeti ledermedtségét gyorsan fölváltotta a helyzet hideg fölmérése, amit tett követett: sofőrünk csak azt látta, hogy nyílik az oldalsó ajtó s valaki kiugrik - na én mögyök, sziasztok! - s kis tétovázás után valamennyi utas így tett. A fejében gyorsan lejátszódó várható következmények után ő is megtalálta a megfelelő megoldást, fölkapcsolta a

reflektort, üresbe tette a már lassan guruló kocsit, s követve a többieket fürgén elhagyta a járművet, ami így már, mint egy kísértethajó a Bermudákon, utas nélkül, szép lassan begördült a biztos elé s ott mög is állt. Nem nehéz elképzelnünk, derék közeg min ment keresztül pár másodperc leforgása alatt: először a felismerés s öröm, hogy na, biztosan ők azok, most megvannak, azután a legnehezebben emészthető, az üres autó, majd végül a vereség keserű érzése. Hát, így van ez. Mindenesetre ezek után elég hosszú időre jólviselkedés következett. Jujjuj.

 

EGÉSZSÉG - Ép lélek, ép test. Imrei Kati írása
Mióta szétzilálták a Kossuth rádiót, nincs benne egészségügyi műsor

Görgényi Gábor egy barátom barátja, akivel hosszasan beszélgettem 1x az élet nagy dolgairól. Mikor ecseteltem neki, hogy mik a meglátásaim a dolgok lelki ráhatásának következményeiről, egyébként is kerek szeme még kerekebbre kerekedett. (Ez túlzás - GG.) A világban megélt nyugalom, béke, harmónia, nagyon fontos, de a belső saját békénk megteremtése a legfontosabb feladata minden szülöttnek a földön. Ezért mindenki saját magának felelős! Ha valami hosszan bánt bennünket, ha helyzetekben rosszul élünk meg a történéseket, akkor az kikezdi idegeinket, és felborítja egyensúlyunkat, megbetegszünk. Minden dolog ami hatással van ránk, ha az "rossz" akkor bizony ha nem tudjuk elfogadni, az lelki fájdalomhoz vezet, és ez valamilyen betegségben nyilvánul majd meg fizikai testünkön. Itt fáj, ott fáj, és felborul a rend. Rend-ellenesség alakul ki, (olyan kifejező és szép ez a magyar nyelv) megbetegszünk.és az egész-ség már a múlté, mert a félmegoldásoknak felező hatása van, és lefelé épít. Minden betegségünknek lelki oka van. Sok-sok könyv jelent már meg e témában ahol is orvos-természetgyógyászok felvilágosítanak minket melyik probléma miből adódik. A tájék amelyik részünk megbetegszik egyenesen mutatja melyik az az életterület ahol nem jól működünk, és odagyűjtött figyelemmel, energiával képesek lehetünk öngyógyításunkra.Megbántottság, stressz, önmagunk nem jó megélése vegyül bele egyébként sem könnyű karmikus feladataink megoldásába.
Tehát, mindenkinek saját felelősége, hogy vigyázzon lelki egyensúlyára, mert belebetegedni könnyebb ügyes-bajos dolgainkba, mint megtartani a jó energiákat, és a szépet látni, megélni mindent amitől jól érezhetjük magunkat. Meggyőződésem, hogy tudatunkat befolyásolni lehet jó irányba. Alapos "gondolatnagytakarítás" után, csak azt képzeljük el amit szeretnénk, arra gondolni sem kell amit nem. Ez irányítható.Mindenkinek meg kell élnie önmagát a lehető legjobban, és az már a fél siker. Szinte mindegy hogy a tanyán élünk vagy a városban. (Ez is túlzás - GG.)

 

A magyar nyelvről

A magyar nyelv is kultúránk azon részéhez tartozik, aminek jelentőségét a hivatalos álláspont igyekszik kicsinyíteni, sőt, ahogy elnézzük a "sztárokat", a reklámokat, tesz is azért, hogy ez ne is jusson eszünkbe. Több kiváló könyv is foglalkozik a magyar nyelv szimbolikájával, ősiségével, egyből idéznék is:
"A magyar nyelv szavaiban, kifejezéseiben és ősi rovásírásunkban pontosan megtalálható a Világegyetem szerkezetének és a Teremtés folyamatának leírása. Nekünk, magyaroknak ezért sokkal könnyebb dolgunk van, amikor a Világegyetem titkait szeretnénk megfejteni, mint más népeknek, mert olyan tudást rejt nyelvünk és ősi jelrendszerünk." (Színia: Dob-szer-da. Magyar mágia)
Nem titkolt célom, hogy a magyar kultúra értékeire fölhívjam a figyelmet, így nézzük most néhány híres, mindenki által ismert ember véleményét is a magyar nyelvről:

- Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az elso német tudományos nyelvtan megalkotója is:
"a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".
- N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század):
"Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."
- George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bovebben kifejtve) mondta:
"Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyozodésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életmuvem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszeruen azért, mert ezen a különös, osi erotol duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér¬zelmek titkos rezdüléseit."
- Grover S. Krantz amerikai kutató:
"A magyar nyelv osisége Magyarországon /.../ meglepo: úgy találom, hogy átmeneti kokori nyelv, megelozte az újkokor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."
- Ove Berglund svéd orvos és mufordító:
"Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke."
- Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson:
"...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar."

A magyar tudomány némely képviselője minden erot bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezojét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszeruségét, osiségét, mi több, van ki a magyar nyelv kárpát-medence-i osi volta mellett is kiáll. (A genetikai eredményekbol már tudjuk: teljes joggal.)

- Isaac Asimov író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."
- Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik oket!"

A magyar nyelvrol és történelemrol alkotott magyar tudományos vélemény a Kiegyezés után lendült át teljesen az ellenkezo oldalra: mégpedig a magyarokra megalázóvá. A Magyar Tudományos Akadémia 1860-as kiadott szótárában láthatjuk: az MTA hivatalos véleménye akkoriban az volt, hogy a magyar nyelv osnyelv. Ám jött a 180 fokos fordulat, kitették a magyar nyelvészeket és történészeket a Tudományos Akadémia vezeto posztjairól, s helyettük németeket hoztak. Közöttük volt, ki akkor kezdett magyarul tanulni, amikor már magas rangot betöltve teljhatalmú nyelvésze volt a magyar nyelvnek, mint például Josef Budenz, Paul Hunsdorfer. Ez utóbbi arról is nevezetessé vált, hogy már mint magyar tudós, elégette a Szentkatolnai Bálint Gábor által összegyűjtött magyar rovásírásos emlékeket. Mindezekre Arany János ezt írta szomorúan :


"Kisütik, hogy a magyar nyelv
Nincs, nem is lesz, nem is volt,
Ami új van benne mind rossz,
Ami régi, az meg tót."

Jókai Mór pedig elegáns és maró gúnnyal tiltakozva ezt írta:
".Csak azt mondhatom: a magyarok nyelve mindig magyar volt."

(Felhasználtam Varga Csaba írását, www.magtudin.org)


   

 

A forradalom vágyálma

 

Mindig volt néhány ember aki arra a véleményre helyezkedett, hogy már nem kell sokat várni, és elege lesz az embereknek ebből az egészből, és majd elsöprik a hatalmat. Volt aki konkrét vágyálmokat vetített maga elé, hogy mikor és hogyan zajlik majd le ez a forradalom. "Mert ha egyszer kicsordul a pohár..." El kell hogy oszlassam a lila ködöket ezzel kapcsolatban. Aki nyitott szemmel jár, láthatja, hogy egy a hazug rezsimet elsöprő forradalom nem más, mint vágyálom. Ráadásul semmin sem változtatna, hiszen bármelyik párt is kerülne hatalomra a forradalom után, az is csak párt volna a maga becsontosodott struktúrájával és pártérdekeivel.
Az emberek többségének pedig ma van mit veszítenie egy forradalom kapcsán, ezért bár sokan látják közülük, hogy baj van, a többségük inkább kivár. Csalódottak, sokszor még dühösek is igaz, de egy forradalomhoz nem eléggé elkeseredettek. Azt érzik, - azt éreztetik velük - hogy nincs közvetlen veszélyben a testi épségük, és ha egyre nehezebben is, de elboldogulnak valahogy. Ha pedig a túlélésről van szó, az emberek nagyon ötletesek tudnak ám lenni. Egyesek mindig találnak a szekrényben egy újabb nadrágszíjat, amit meg lehet húzni, mások "trükkökkel" ellensúlyozzák a kiesett jövedelmet, megint mások pedig még többet dolgoznak. Ami ilyen téren folyik, az nagyon hasonlít a melegített béka esetéhez. Ismert, hogy ha egy békát beleteszünk egy fazék hideg vízbe, és azt elkezdjük alulról melegíteni, a béka nem menekül el. Minden energiáját és figyelmét a változó helyzethez való folyamatos alkalmazkodás köti le, míg végül hagyja magát megfőzni. Bármikor kiugorhatna, de nem mozdul. Az emberek is kiugorhatnának a fazékból, de nem teszik, mert nincs információjuk arról, hogy egy fazékban vannak és alájuk gyújtottak. Sőt, valahogy úgy vannak ezzel, mint a béka: azt sem tudják, hogy mi az a fazék. Aki tehát arról szónokol, hogy ha majd egyszer betelik a pohár, figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy ez a pohár sosem telik be, mert akik tervezték, számoltak a folyamatosan emelkedő ingerküszöbbel! A világot a pénzükkel a háttérből irányítók végtelenül türelmesek. Pontosan tisztában vannak a tömeglélektan rejtelmeivel, hiszen ezen múlik a hatalmuk. Ma már nem követik el azokat a hibákat, mint régen, amikor tényleg túlfeszítették a húrt, fokozva ezzel az átlagemberek összetartozási érzését és a saját érdekeik melletti kiállási vágyát. Azzal is tisztában vannak, hogy csak azért uralkodnak még, mert ők irányítják (a mi általunk fizetett!) fegyveres erőket, de a hatalmuk fabatkát sem ér, ha az emberek nem önként hajtják igába a fejüket, mert akkor nem lehet rajtuk profitot hozni. Az ember tehetetlen ellene, mert ha megpróbálna a hatásnak megfelelő ellenerővel fellépni, akkor már nem tudna élni. Paradox módon azonban minden beletörődésünk, fásultságunk ezt az ingerküszöböt emeli. Olyan változást kell tehát indukálni a fejekben, aminek kapcsán megszűnik az emberek pénzhatalomtól való függősége, s amely eredményeképpen előbb vagy utóbb több pénzbe kerül az elnyomóknak a hatalom megtartása, mint amennyi hasznot húznak belőle.
 
Akkor fordul majd a világ, és béke köszönt az emberek közé. Ha a forradalom nem járható út, akkor merre induljunk? A megoldás lényegét már nagyon sokan elmondták az emberiség történelme folyamán, de sosem hallgattunk rájuk. Mindig azokra hallgattunk, akik azt mondták, hogy harcolnunk kell. Sosem azokra, akik észrevették, hogy ha a rosszal szemben energiát fejtünk ki, az attól csak még erősebb lesz! Nem a világban zajló negatív folyamatok ellen kell tehát küzdeni, hanem arra kell összpontosítani, amit szeretnénk, hogy legyen. Nem lehet a háború ellen harcolni, csak a békéért tenni. Azt kell felfogni, hogy nem lehet a Sátánt legyőzni a saját játékszabályai szerint, mert ha  ellene teszünk, csak őt erősítjük. Amire gondolunk, amire az időnket szánjuk, az valósul meg. Akkor is, ha azzal foglalkozunk folyton, amit nem szeretnénk. Ha tehát eredményt akarunk elérni, nem azzal kell foglalkozni, hogy mit nem szeretnénk, hanem hogy mit IGEN! Ha nem a jelenlegi világ haszonélvezőivel és azok strómanjaival folytatunk meddő vitákat, hanem azoknak egyszerűen hátat fordítva arra koncentrálunk amit megőrizni, vagy létrehozni szeretnénk, akkor elérhetjük a célunkat. A kiállás valami mellett nem jelent önfeladást, és főleg nem jelent beletörődést. Az egész dolog csak módszertanában különbözik attól, amit eddig megszoktunk. Értelmes célokkal és reményekkel aktivizálható lenne a ma kivárók "melegített békaságra" ítélt tömege, akik csak kezdenek rádöbbenni, hogy a fizikai megsemmisülésnél (ami éppen most nem fenyegeti őket) ezerszer rosszabb a lelki megsemmisülés, amit a jelenlegi rendszer kínál számukra. Hogy hol lenne egy ilyen folyamat vége? Hogy mikor győz az Igazság? Nem lehet tudni. De ha el sem kezdünk valamit tenniérte, akkor sosem lesz vége ennek ami most van. Úgy kell hozzáállni a dologhoz, mint egészséges embernek az élethez: "Ma kezdődik életem hátralévő része. Aki valóban él, és lát, az meglátja, hogy a világ maga, melyben élünk, csupa csoda és gyönyörűség.
Mindaz ami rossz, az emberi tudatlanság, kapzsiság, hatalomvágy és más gyarlóságok terméke. Csak mi vagyunk érte a felelősek, hogy ez itt nem Isten országa. Mi vagyunk a felelősek azért, hogy hagyjuk magunkat az orrunknál fogva vezetni néhány tízezer ember által. Amikor valaki Isten országáról beszél, akkor a legkülönbözőbb képzetek jelennek meg az emberek agyában Nem veszik észre, hogy a Paradicsom ITT van! Csak rajtunk múlik, hogy a Föld egy olyan hely legyen, ahol a közös emberi tudat, a testvériség érzése kormányozza az emberek életét. Ha ebben a pillanatban úgy is látszik, hogy ez elérhetetlen, az azért van, mert az emberek inkább élnek más emberek elnyomása alatt, mint hogy döntsenek arról, hogy márpedig holnaptól Paradicsom lesz itt. Már Jézus is megmondta, hogy "Isten országa bennetek van és körülöttetek, nem fából és kőből épült házakban". Fordítva kell tehát gondolkodni. Nem azt kell várni, hogy majd eljön az Isten és megteremti nekünk a Paradicsomot, hanem ha azt szeretnénk, hogy Isten egyáltalán valamilyen formában megnyilvánuljon nekünk, akkor először létre kell hoznunk az Ő országát magunkban és körülöttünk! Ebben sokat segítene egy pártok nélküli demokrácia, ahol senki sem akar uralkodni a másik felett. Ahol legalább jelképesen, de mindig áll egy üres szék az emberek kormányának kerek asztalánál. Egy üres szék. Isten széke.

 

GÖMÖRI ISTVÁN VERSEI


Homoksirató


Homok itta föl a gyerekkoromat
Nyesett ágak nyár-reményű könnyét
Izzanak nyüszítve tört akácok
Szél vet a szemembe pörnyét

Megállok a régi dombtetőn
Árnyékom a romos falakon
Ásómmal még elidőzhetek
Múltamon még osztozkodhatom

 

Bűn

A végtelen felől jön biztatás
lassan beföd végzetem
tudom - figyelnek csillagos szemek
s reszkető szívvel vétkezem

Lelkem arcomon
lázként ver ki a szégyen
állok fölkínált javak közt
mindig lopásra készenFöld alatt az eltemetett évek
Tenger ráncba rándul homlokom
Tó tükréből kiszáradt az arcom
Ideiglenes lett az otthonom

Hangtalanul sírok itt magam
Itt - ahová mindég hazavágytam
Itt - ahol már senki-semmi nincs
Csak emlékeim sárguló akáca

Magány

A magány tömeggel ütött
a csönd üvöltő zajjal
reményeim sűrűjéből
egyszerűen kihaltam


Tudom, hogy nem igazán divat manapság verset olvasni, de aki egy megható, de mégis elementáris erejű lírai élményre vágyik, annak ajánlom Gömöri István most megjelent, A Tiszán át című verseskötetét. Akit érdekel, keresse a szerzőt a következő telefonszámon: 30-3651311

 

Pónyi Áron írja. Első rész

Jó dolog, egy ilyen újságot szerkeszteni, ehhez gratulálok, remélem sikereid lesznek belőle.
Van sok észrevételem is az ilyesmikkel kapcsolatban, szóval megosztanám akkor már.
Szóval én is észrevettem, hogy nyilván nemzeti érzelem is lejön az újságból, ami nem baj, csak manapság ez a nemzeti érzés az emberekben már valami egész rossz negatív hatást vált ki. Itt már a politika miatt odáig jutottunk, hogy aki hisz a nemzeti értékekben, az valószínűleg rasszista, ami persze lelkileg egy rossz dolog.
Ezért én úgy érzem, hogy az újságírást egy kicsit formálni kell, alkalmazkodnia kell a jelenlegi társadalmi beállítottsághoz.
Egy újságnak nem csak egy egyén nézeteit kell tükröznie, hanem igyekeznie kell, hogy az egész országhoz szóljon. Meg kell fognia politika függőket, és azokat is akik leszarják, fiatalt, öreget. Lehetőleg minél többet, hogy lehessen hirdetni a jót, anélkül, hogy valakikben ellenszenvet váltanánk ki. Ez nehéz dolog. Nem kell politikába kavarodni, hanem mindent egy létező jó alapján vizsgálni, azt venni alapnak.
Én így érzem, ez az én véleményem, aztán lehet nem így van, mindenki a saját nézőpontját tartja valósnak.


RÁRÓSI RÁJDERSZ

Ha valami ügybuzgó hivatalnok megkeresne, majd azt mondom neki, hogy csak kitaláltam az egészet. No mög azt is, hogy gebeggyön mög!
Jó régen volt már, hogy igen kedves ismerősöm naponta kijárt a rárósi úton a tanyájára. Akkoriban még működött is félúton a kocsma, néhanyan biztosan megfordultatok ott. Na hát hősünk is megfordult, mégpedig szó szerint, hisz’ oda-vissza menet betért egy laza italra, néha még akkor is - inkább mindig… - mikor kocsival volt. Tudnunk köll róla, hogy szenvedélyes vadász is volt, s a fegyvernemben olyannyira nem válogatott, hogy egyszer egyedül, a tanya felé tartva személygépjárműjével űzőbe vett egy szép megtermett fácánkakast. Aki járja a vidéket, tudja, hogy fácánt elütni igen ritka eset - az utolsó pillanatban mindig eltűnik a susnyóban. Így volt ez most is, de barátunk nem adta föl, kormány teker, utána a madárnak! A szárnyas nem lett meg, ellenben az árok igen, így egy pillanat alatt oda lött a család büszkesége, a nyugati kocsi. Kománk sértetlenül kászálódott ki s azon nyomban vadul kiáltozni kezdett: Nem mögmondtam hogy ne vezess! Hát nem is tudsz vezetni! Tudtam hogy ez lösz! Most mög hová szaladsz? Így folytatta vadul már az odagyűlt népnek, azt a látszatot keltve, mintha felesége vezetett volna. Ezzel már gyökerénél megragadta a helyzetet s ha volt is rosszakaró jelen, a hivatalig már nem ért a hír, hisz’ senki sem akart rosszat a derék asszonynak.

Vót egy másik koma is, egy öreg, az Wartburgjával süvített rendszeresen arrafelé, a kocsmába is ilyen gyakorisággal betérve. Ő olyan rosszul vezetett, hogy fácánt sem köllött űznie, egyszer csúnyán fölborult. Jött arra egy ismerős, összeszorult szívvel hajolt az aléltan fekvő öeg fölé. Ahogy meséli, annak a fejiből, egészen pontosan a homlokából egy szilvafa-ág állt ki! Már sápadozott a rémülettől, hogy nagy a baj, mikor is az öreg váratlanul kinyitotta a szemét s hirtelen így szólt: „Nem én vezettem…!
Így annyi esze nem lévén, hogy a feleségére kenje, felgyógyult ugyan, de jogosítványt soha többé nem kapott.

 

 

Lónevelés

Már több lovasembertől is hallottam egy bizonyos „suttogónak" nevezett módszerről, ami Amerikából származik. Megkérdeztem Berczik Ágnest is, aki már írt a Tanyavilágba a hucul lovakról, ő mit tud erről?


„A lovas módszer nagyon jó!!! Neked is csak ajánlani tudom! Most valóban Amerikából jött be hozzánk, mert ott van két ember, akik a lóval való bánásmódról összeszedtek mindent, amit tudni kell, és szépen tematikusan összeállították, hogy tanítható, és tanulható legyen. Én Pat Parelli módszerét tanultam. Tulajdonképpen megtanít "lóul". Megtanítja, hogy a lovak hogyan beszélgetnek, és te hogy viselkedj, hogy a lovad megértsen téged, és mire figyelj, hogy te is megértsed őt. NAGYON JÓ, CSODÁLATOS élmény, még gyakorló lovas embereknek is, amikor pl. a lovad elismer vezérének, és mindenféle szerszám nélkül nyugodtan sétál utánad. Ha megálsz, ő is megáll, ha elkezdesz szaladni, szalad utánad, mert tudja, hogy melletted van biztonságban, hiszen te vagy a vezére... Aki már megélte sokszor, hogy milyen, amikor a lovait nem bírja a karámban megfogni, mert nem állnak meg nyugton, annak igen nagy élmény, hogy ez után ugyanaz a ló egy hívó mozdulatra oda fog szaladni hozzá... Persze ez csak egy példa, de minden téren, teljesen átalakul az ember kapcsolata a lovával, és az egész hozzáállása a lóhoz.
Talán elkezdjük érteni őket...
Én Sárffy Tamástól tanultam (www.appaloosa.hu), szerintem ő nagyon jó, nyugodt, magabiztos jól át tudja adni mindazt, amit tapasztalt, amit tud minderről. Emberileg, és szakmailag egyaránt nagyon megkedveltem őt.
Tavasszal és nyáron lesznek tanfolyamai nálunk is a Bodrogközben, ha áprilisban szekérre ülsz, még oda is érnél...
 

Ami azt illeti, hogy honnan jött a módszer, tudni kell, hogy a XIX. század elején egy magyar huszártiszt - Balassa Konstantin - már könyveket írt a ló erőszakmentes kiképzéséről, és a lóval való helyes bánásmódról. A tudományát be is mutatta a császár előtt Bécsben, amikor egy nap alatt 42 elrontott lovat tett újból használhatóvá... Nagy elismerést kapott, s ez után az volt a feladata, hogy járta a hadsereget és tanította a módszerét.
Jóval utána jelent meg az első „suttogó" az angol királyi udvarban."


Asszonyok ide! Zelleres nyelvsaláta

Jobb marhanyelvből, de a disznó is megteszi. Vágjuk egyforma kockára a nyelvet és a zellert. Főzzük a nyelvet majdnem készre, majd ekkor tegyük hozzá a zellert. Annyi vizet hagyjunk rajta, amin még épp, hogy megfő a zeller. Az Édesanyám változata, hogy teljesen leszűrjük, utána pedig majonézzel összekeverjük, az enyém, hogy rajta hagyjuk az ízes főzetet és így keverjük össze mustáros tejföllel. Ezután kirakjuk a hidegre, vigyázunk a macskára, majd mögösszük akár egytálételnek, akár sültekhez. !taGAvtE Oj

Januári - Fergeteg havi - magyar névnapok

 

1. Újév, Kiskarácsony
2. Turán
3. Nimród
4. Hunor
5. Enikő
6. Magyar
7. Atilla
8. Szörény
9. Csöpi
10. Szörényke
11. Alpár
12. Mizse
13. Vidor
14. Bódog
15. Ugrin

 

16. Bendegúz
17. Edömér
18. Piroska
19. Dsindiz
20. Balambér
21. Regehü
22.Hunorka
23. Alirán
24. Magyarka
25. Úrkúnd
26. Aba
27. Úr-Engur
28. Zalán
29. Irnek
30. Jászó
31. Anikó

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Világszép Tündér Ilona - ősmagyar legenda
Hummel Rozália meseképsorozata

"Tündér Ilona ősmagyar legendája az egyetemes kultúra, a világ a kultúrális örökségének egyik legszebb története, amely a szerelem Istenpárosát, Világszép Tündér Ilonaát és az aranyló Napistent Magyar Miklóst jeleníti meg. Az aranykort idézi fel, ahol a boldog ikerpár az aranykertben, a földi paradicsomban káprázatos aranyalmafák körében élt és gyönyörű magyar gyerekekkel népesítette be a földet. A nagy Szkítia aranykori gazdagsága a kánaán méz- és tejfolyókkal ékesített földje, a Himalaya varázslatos szépsége, aTündérországként emlegetett Erdély birodalma mind erről a szép időről regél. A meseszép sorozat csodálatos világa ősrégi magas szelemi műveltségünk idejéhez vezet, és a szivárvány pompázó színein keresztül nyit utat a kereső lélekmadárnak, hogy a boldog aranykorba visszatérhessen."

Ezentúl a TANYAVILÁG nemcsak mint olvasmány nyújt majd örömet, hanem igyekszik a pénztárcátokat is kímélni. Aki Szegeden, a Kálvária sugárúton, a Forrásvíz ezoterikus könyvesboltban szeretne vásárolni és okmányaival bizonyítja, hogy tanyán él, valamint magával visz egy TANYAVILÁG újságot, 10 % kedvezményt kap. Köszönet érte Imrei Katalinnak!

Forrásvíz Könyvesbolt, Szeged, Kálvária tér 31.

* * * *

 

 

 

Szerkeszti és kiadja Görgényi Gábor, 06-70 2666426, szatymaz3@freemail.hu
Készült a vásárhelyi Szoliter nyomdában 1200 példányban, 06-62 222485
Köszönet Varga Károlynak!

www.lapszemle.hu/tanyavilag


Vissza az oldal tetejére

 

© 2006. LAPSZEMLE.hu - Minden jog fenntarva. | Impresszum | Használat | Médiaajánlat | Kapcsolat